IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания отчете най-големия засега икономически спад на европейска икономика

Икономическия ръст на страната се свива с 18,5% през второто тримесечие

11:19 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Икономиката на Испания се свива повече от очакваното през второто тримесечие на годината, заради което възстановяването става още по-сложно предвид насрещните ветрове, с които се сблъсква туристическата индустрия, предава Bloomberg.

Спадът достига рекордните 18,5% - воден от пониженията на потребителските разходи и инвестициите и е най-големият, докладван досега в Европа. Статистическата служба предупреждава освен това, че е имала трудности да отчете реалната ситуация заради икономическата блокада и може да последват още по-дълбоки ревизии.

Испания Испания

Икономистите прогнозираха спад от 16,6% на БВП на Испания.

Коронакризата, която блокира икономиките в ЕС, доведе до малко над 10 на сто свиване на БВП в Германия, най-голямата европейска икономика, както и до рекорден срив на икономиката на Франция.

Испания въведе строги блокади заради високия брой на заразените и починалите от новия коронавирус. Дори и с огромните парични стимули от страна на Европейската централна банка и историческия пакет на ЕС за 750 милиарда евро, страната е изправена пред бавно възстановяване.

Испанската икономика е силно зависима от туризма, сектор, който е блокиран заради пандемията. И без това лошият летен сезон беше помрачен допълнително, след като Великобритания обяви в края на миналата седмица, че летуващите, които се връщат от Испания, ще трябва да се карантинират заради ръста на заболелите в страната и най-вече в провинция Каталуния.

Испанската икономика е засегната и по друг начин от коронакризата – заради сравнително малкия размер на фирмите, което ги прави по-уязвими и по-малко способни да реагират ефективно на шока. Бизнес асоциациите очакват десетки хиляди малки и средни компании да фалират до края на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още