IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания иска да оглави Еврогрупата

Надя Калвиньо е считана за фаворит за позицията на Марио Сентено, който ще се оттегли от поста

09:49 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Надя Калвиньо по време на изказване в испанския парламент през май. Снимка: EPA/Ballesteros / POOL</p>

Надя Калвиньо по време на изказване в испанския парламент през май. Снимка: EPA/Ballesteros / POOL

Испания си постави за цел да оглави Еврогрупата. Премиерът Педро Санчес заяви в неделя, че страната му е „много заинтересована" да поеме поста. По този начин той започна кампания за министъра на икономиката на страната Надя Калвиньо, която представлява Испания в групата на финансовите министри на еврозоната. Санчес определи като „чест“ факта, че Калвиньо е смятана за фаворит за позицията, предава Ройтерс. Преди година тя бе един от кандидатите за лидер на Международния валутен фонд, но отпадна в сравнително ранен етап от надпреварата, а в крайна сметка организацията бе поета от българката Кристалина Георгиева.

Страните от еврото търсят нов лидер на еврогрупата, защото действащият председател Марио Сентено ще се оттегли. Наскоро Сентено обяви оставката си като португалски финансов министър и следователно няма да се стреми към нов мандат като ръководител на еврогрупата.

Калвиньо има добри шансове. Наскоро няколко германски правителствени служители заявиха пред Ройтерс, че испанката е силен кандидат, с който „Германия може да живее“. В Брюксел се заговори, че Калвиньо е един от фаворитите.

Председателят на Еврогрупата организира месечни министерски консултации и проучва компромиси по редица въпроси. Ако социалдемократката Калвиньо застаане начело, за първи път жена би координирала темите на 19-те държави от еврозоната.

Надпреварата за заместник на Марио Сентено, който миналата седмица обяви оставката си като министър на финансите на Португалия и ръководител на еврогрупата, е особено важна, тъй като предстои държавите членки на ЕС да договарят огромен план за възстановяване на коронавирусаза от който се очаква Мадрид да бъде един от основните бенефициенти.

Испания е една от европейските страни, които са най-силно засегнати от пандемията в човешки и икономически план. През миналата седмица централната банка предупреди, че икономиката й може да се свие с 15% през тази година. „Правителството на Испания логично би било много заинтересовано от този вид отговорност", каза Санчес, когато бе попитам за перспективите на Калвиньо да ръководи еврогрупата.

Други кандидати за заместник на Сентено за шеф на еврогрупата през следващия месец са Пиер Граменя и Паскал Донъхоу, финансовите министри на Люксембург и Ирландия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още