IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия се надява на ново повишаване на кредитния рейтинг

Страната разчита на силните данни за възстановяването на икономиката ѝ

12:18 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия се надява на ново повишаване на кредитния рейтинг

Ирландия се надява кредитният ѝ рейтинг да бъде повишен от агенцията Moody's Investors Service в петък, след като страната възвърна инвестиционния си клас през януари, пише CNBC.

Някои агенции за кредитен рейтинг са на мнение, че Ирландия бива подценявана, като Brown Brothers Harriman (BBH) например ѝ поставя оценка A. Оценките на трите водещи агенции са по-ниски, като тази на Moody's до момента е Baa3 (равносилно на BBB), докато Standard & Poor's и Fitch Ratings я оценяват на BBB плюс.

„Има немалък шанс Moody's отново да повиши кредитния рейтинг на Ирландия. Дори е възможно той да бъде вдигнат с два пункта, въпреки че агенциите нямат навика да го правят, тъй като възстановяването на кредитния цикъл е по-бавно от влошаването му, но важното е, че посоката е нагоре“, коментира ръководителят на отдела по валутни стратегии на BBH Марк Чандлър.

Поддръжниците на ирландското възстановяване се позовават на силните резултати на икономиката през последните месеци. Индустриалното производство се разшири с 10,2% на годишна база през март, а търговията на дребно отбеляза ръст от 8,8 на сто. В същото време индексът на мениджърските покупки (PMI) беше един от най-силно представилите се в еврозоната със стойност от 60,8 пункта и показа, че икономическата активност в страната се е повишила с най-бързия си темп от почти осем години насам.

Ирландското възстановяване беше забележително, като централната банка на страната прогнозира растеж на БВП от 2,1% през 2014 г. Все пак безработицата все още е висока на ниво около 12%, но продължава да пада.

„Ние изградихме план за излизане от спасителната програма и бяхме първата държава от еврозоната, която го направи. Това обаче не беше постигнато лесно и коства много финансови трудности и ограничения на стотици хиляди семейства в цялата страна. Те платиха цената за това“, коментира министър-председателят на Ирландия Енда Кени. Той призна и че ирландските граждани не усещат ефекта от възстановяването на икономиката, но обяви, че неговото правителство ще предприеме реформи, чрез които да се отплати на населението.

Положителните данни подкрепиха ирландските пазари и доходността по 10-годишните държавни облигации падна под тази на британските въпреки печалбите, реализирани на други пазари от периферията на еврозаната, след като Марио Драги намекна, че нови мерки на облекчаване са неизбежни. В същото време основният ирландски индекс ISEQ се е покачил с над 4% от началото на годината.

Кени определи това като нещо изключително, което показва, че инвеститорите съзират огромен потенциал в ирландския пазар. „Както знаем пазарите не реагират, те предвиждат и са преценили, че страната ни е изключително привлекателна за инвестиции“, каза той.

Въпреки царящия оптимизъм на пазара обаче, Moody's може и да не предостави ново повишаване на кредитния рейтинг на Ирландия толкова скоро. Не че такова би било неоправдано, но то по-скоро е вероятно да се случи по-късно през годината, смята главният икономист на Goodbody Дермът О'Лиъри.

„След като повиши рейтинга на страната в началото на годината, Moody's ще изчака нова информация за хода на възстановяването, напредъка по свиването на бюджетния дефицит и подобряването на банковата система“, каза той.

Освен Ирландия Moody's ще преразгледа кредитния рейтинг на Полша в петък, докато Standard & Poor's ще разгледа този на Румъния същия ден, а Fitch Ratings – на Белгия и Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още