IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия номинира мъж и жена за следващ еврокомисар

Това се случи, след като Фил Хоган подаде оставка заради нарушаване на указанията за коронавируса

22:08 | 04.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Ирландия номинира член на Европейския парламент и бивш високопоставен представител на Европейската инвестиционна банка на мястото на Фил Хоган, който напусна поста си като еврокомисар по търговията след нарушаване на указанията за коронавируса, предава Bloomberg.

Ирландското правителство ще номинира члена на Европейския парламент Мерид МакГинес и Андрю Макдауъл, който неотдавна завърши мандата си като вицепрезидент на ЕИБ, като следващ еврокомисар. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска от Ирландия да предложи мъж и жена кандидат и ще избере крайната номинация. Интервютата ще се състоят в началото на следващата седмица, съобщи Фон дер Лайен.

И двамата кандидати показват, че могат „да дадат принос на най-тежките позиции“, съобщи ирландското правителство.
Фон дер Лайен вероятно ще промени екипа си, което означава, че Ирландия може да загуби влиятелната позиция на еврокомисар по търговията, след като Хоган подаде оставка вследствие на критики заради присъствието му на голф вечеря в нарушение на указанията на здравните власти. Оставката му се случи в момент, когато ЕС се стреми да изгради отношенията си с Великобритания след Brexit, бори се с ръста на Китай в търговията и със спора със САЩ заради субсидии за самолети.

61-годишната МакГинес е бивш журналист и член на Европейския парламент от 2004 г., като стана първи заместник-председател на институцията през 2017 г. Макар че е видна фигура в Брюксел, тя не успя да спечели изборите за ирландския парламент през 2007 г. Четири години по-късно

МакГинес, която се изявява умело в медиите, често се появява в чуждестранни медии, за да обяснява позицията на Ирландия за Brexit.

МакДауъл беше икономически съветник на бившия ирландски премиер Енда Кени, който управлява страната, след като тя излезе от икономическата криза, заради която беше принудена да поиска спасителна помощ. След това той се присъедини към ЕИБ като заместник-председател, като завърши 4-годишния си мандат този месец.

В полза на МакГинес Фон дер Лайен поиска Ирландия да издигне номинация на мъж и на жена. Тя посочи, че под 20% от комисарите от 1958 г. насам са жени и допълни, че „искаме нашия справедлив дял“. Заедно с Фон дер Лайен Комисията има 12 жени и 14 мъже.

Окончателната номинация ще трябва да бъде потвърдена от Европейския парламент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още