IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия излиза от спасителната програма през декември

Дъблин получи благословията на международните кредитори да се завърне на пазарите

23:05 | 07.11.13 г.
Ирландия излиза от спасителната програма през декември

Ирландия ще е първата от спасените държави от еврозоната, която излиза от спасителната й програма след успешното й изпълнение. Дъблин премина последната проверка на международните кредитори, които благословиха прекратяването на спасителната програма през следващия месец, предаде АФП.

“Това е велик ден, а някои си мислеха и се страхуваха, че няма да стигнем до него”, коментира финансовият министър Майкъл Нуунан в изявление.

Ирландия получи общо 85 млрд. евро от европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ) през ноември 2010 г. Три години по-късно страната планира пълно завръщане на международните пазари.

Дъблин най-накрая ще получи и по-голяма независимост при вземането на икономически решения, след като в замяна на спешното финансиране се ангажира да изпълнява драконовски мерки за икономии, включително да повиши данъците, да осъществи структурни реформи и да приватизира редица държавни предприятия.

“Постигнат е реален напредък за стабилна фискална основа”, посочи ръководителят на мисията на МВФ в Ирландия Крейг Бюмонт. “Смятам, че програмата за Ирландия ще се превърне в пример, от който да се учим в бъдеще”, допълва той.

Още миналия месец премиерът на страната Енда Кени обяви, че Дъблин ще приключи изпълнението на спасителния план. В тази връзка председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги коментира, че правителството на Ирландия трябва да бъде поздравено.

Ирландската икономика “катастрофира” през 2008 г. след десетилетие на изключително силен растеж, подхранван от лесния достъп до евтини кредити и бума в сектора на имотите. Дъблин частично се върна на пазарите през март, като успя да пласира първата си емисия 10-годишни облигации, след като започна да изпълнява спасителния план.

Данните за изпълнението на бюджета и за икономическия растеж се тълкуват като доказателство, че мерките за икономии са проработили. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,4%, а дефицитът е намалял значително над очакванията и се очаква през 2014 г. да се свие до 4,8%, а до 2015 г. – до 2,9%.

Дъблин остава да реши дали ще търси предпазна кредитна линия в случай, че пазарните условия станат неблагоприятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още