IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия излиза от спасителната програма без повече заеми

Държавата е първата, която ще излезе от спасителната програма в еврозоната, в която са още Гърция, Кипър, Испания и Португалия

09:35 | 15.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министър председателят на Ирландия Енда Кени.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министър председателят на Ирландия Енда Кени. Снимка: Ройтерс

Ирландия ще излезе от програмата за спасяване на икономиката й следващия месец без повече заеми, въпреки желанието на някои европейски държави тя да се възползва от предпазна кредитна линия.

Министър председателят на страната Енда Кени каза, че това е правилното решение в точния момент за родината му. „Това е последната от редица стъпки, които ще върнат на Ирландия нормалния икономически, бюджетен и капиталов облик. Все още имаме много работа, но се движим в правилната посока“, каза той, цитиран от CNBC.

След като в продължение на три години беше извън пазара на облигации, Ирландия успя да самофинансира бюджета си за 2015 г. с навременно издаване на облигации през последните 18 месеца, като по този начин представи на еврозоната така нужните ѝ положителни резултати.

Тройката международни кредитори – Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ – няма да изпратят последната част от спасителната програмата за 85 млрд. евро, предоставяйки на държавата възможността сама да я довърши до края на годината.

На единствения оставащ въпрос - дали да поиска кредитна линия когато програмата приключи – Ирландия отговори с "не". Президентът на ЕЦБ Марио Драги каза миналата седмица, че предпазна кредитна линия би била от полза, докато според еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен подобна мярка може и да не се наложи.

От най-голямата опозиционна партия в Ирландия, Фиана Файл, която беше на власт когато страната се записа в програмата, предупредиха Кени, че ходът му е рисков и може да причини проблеми на банките в страната и еврозоната.

Финансовият министър Майкъл Нуунън е убеден, че новият европейски договор за стабилност, мощта на фонда по спасителната програма и огромните усилия на ЕЦБ да защитят еврото ще подкрепят завръщането на държавата на пазарите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Това е част от плана на архитектите - пробата за пряка демокрация мина ТАМ и сега рекламират резултатността на кампанията с нагласени и манипулирани резултати! Разбира се - в положителна посока за стадото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Как щ еги стигнем?Ама имат нова конституция, и вкараха в затвор много икономисти финансисти и онези на които хобито няма да споменавам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още