IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирладнската централна банка: Brexit не е единственият риск за икономиката

Надзорната институция понижи очакванията за ръста на БВП за тази година до 4,2% спрямо прогнозираните по-рано 4,4%

16:44 | 05.04.19 г.
<p>
	Изглед от Дъблин, Ирландия. <em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Изглед от Дъблин, Ирландия. Снимка: Pixabay

 

Централната банка на Ирландия предупреди в петък, че Brexit не е единствената опасност за икономиката на страната. Увеличаването на възнагражденията и намаляващото предлагане на работна сила също носят евентуални рискове през период, когато перспективите за световната икономика се влошават, информира Ройтерс, цитиран от БТА.

Ирландската икономика е най-добре представящата се в Европа от 2014 година. В най-новия си тримесечен доклад обаче централната банка понижи очакванията си за увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година до 4,2 процента спрямо прогнозираните по-рано 4,4 процента. Прогнозата за 2020 г. е запазена на ниво 3,6 процента.

Очакваме растежът да е умерен през 2019 г. и 2020 година, отбеляза Марк Касиди, директор Икономика и статистика в институцията.

Тази умереност отразява влиянието на по-слабата международна икономическа среда и намаления потенциал за растеж на местната икономика, уточни той.

Централната банка очаква безработицата да се понижи до средно 5,4 процента тази година и 5 процента през 2020 година спрямо пика от 16 процента през 2012 година, когато Ирландия бе по средата на тригодишна спасителна програма от международните кредитори.

Тъй като икономиката се приближава към достигане на пълна заетост, а свободният капацитет на трудовия пазар намалява, централната банка прогнозира увеличаване на възнагражденията с 3,6 процента тази година и 3,7 процента догодина.

Ирландия е силно зависима от дейността на сравнително малък брой международни компании и ограничения свободен капацитет на трудовия пазар и високите възнаграждения могат да отблъснат фирмите, които искат да разширят дейността си или обмислят да се прехвърлят в страната.

Макар основната перспектива за растеж на ирландската икономика да остава положителна, централната банка предупреждава, че се очаква инвестициите да се забавят спрямо 2018 година, тъй като несигурността около Brexit и външните условия оказват натиск върху инвестиционните решения на компаниите.

Според анализите на регулатора хаотичен Brexit без сделка ще стопи с около 4 процентни пункта растежа на ирландската икономика през първата пълна година след излизането на Великобритания от ЕС и с над 6 процентни пункта за десетилетие.

В най-лошия случай за Brexit търсенето на ирландски стоки от Обединеното кралство ще се срине, а ново обезценяване на британската лира ще се отрази неблагоприятно на конкурентоспособността на ирландските износители.

Официалната прогноза на ирландската централна банка предвижда, че Великобритания ще напусне ЕС със споразумение, включващо преходен период, който ще позволи търговските отношения между Лондон и Дъблин да продължат няколко години без съществена промяна.

Сделката, договорена от британския премиер Тереза Мей, предвижда Обединеното кралство да остане част от митническия съюз и единния пазар на ЕС до края на 2020 година, припомня Ройтерс. То обаче все още не е прието от парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още