IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоахим Нагел - следващият председател на Бундесбанк?

Според източници на FT бившият кадър на централната банка и настоящ заместник-директор на BIS ще е следващият гуверньор

14:46 | 03.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Йоахим Нагел, топ изпълнителен директор на Банката за международни разплащания (BIS), е в най-добра позиция да поеме ръководството на Германската централната банка (Бундесбанк), превръщайки се в едно от първите важни назначения на новото коалиционно правителство в страната, съобщава Financial Times, позовавайки се на запознат източник.

55-годишният Нагел, който прекарва по-голямата част от кариерата си в Бундесбанк, преди да се присъедини към BIS като заместник-директор на банковото подразделение миналата година, се очертава като предпочитан кандидат за поста на Йенс Вайдман, който обяви миналия месец, че ще се оттегли като председател в края на годината.

Други конкуренти за позицията са включвали Изабел Шнабел, която е член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, и Йорг Кукис, държавен секретар на финансовото министерство, но те вече не са в надпреварата, казват запознати с обсъжданията източници. Решението все още не е финализирано обаче, предупреждават те.

Позициите на Нагел по паричната политика не са особено известни, тъй като по-голямата част от 17-годишната му кариера в Германската централна банка преминава в надзор на капиталовите пазари.

Смяната на Вайдман е едно от първите големи решения на Олаф Шолц, който ще замени Ангела Меркел като канцлер следващата седмица, след като неговите Социалдемократи спечелиха парламентарните избори през септември. Шолц сформира коалиция със Зелените и Свободните демократи.

Назначението се случва в напрегнат момент за Бундесбанк, тъй като централните банкери все повече се тревожат за ускорилата се до рекорден връх инфлация в еврозоната от 4,9% миналия месец – доста над официалната цел на ЕЦБ за 2%.

Запознат с разговорите източник казва, че Шолц клони към Нагел отчасти заради желанието си да постави централен банкер, а не академик начело на Бундесбанк, за да запази статута и влиянието на институцията.

Бундесбанк традиционно не се чувства комфортно с изкупуването на облигации за огромни суми от страна на ЕЦБ, опасявайки се, че това ще предизвика силна инфлация, ще насърчи балони в цените на активите и ще намали фискалната дисциплина, понижавайки разходите за заеми за по-прахосническите правителства.

Инфлацията се ускорява дори по-бързо в Германия, където наскоро удари 30-годишен връх от 6%, предизвиквайки нарастващ политически гняв. „Не трябва да целим висока инфлация, каквато имаме днес“, каза Шолц за Bild TV тази седмица, добавяйки, че ако не се забави толкова бързо, колкото се очаква, „трябва да направим нещо“.

Вайдман ще напусне малко след срещата на изпълнителния съвет на ЕЦБ на 16 декември, на която ще се обсъдят плановете да се започне прекратяване на пандемичната програма за 1,85 трлн. евро.

Нагел, който е учил икономика в Технологичния институт в Карлсруе, е бил консултант на Социалдемократите през 90-те, преди да се премести в САЩ като изследовател. След това се присъединява към Бундесбанк през 1999 г., където е ръководител на пазарите, а след това член на борда, отговорен за международните отношения и IT частта.

След напускането си на Бундесбанк през 2016 г., той се присъединява към изпълнителния борд на KfW – германската държавна банка за развитие и инвестиции. Само преди малко повече от година става част от старши управленския екип на BIS.

Макар че опитът му е по-силен във финансовия надзор и пазарната страна на централното банкиране, отколкото в паричната политика, Нагел си е изградил подкрепа, разговаряйки с трите политически партии от коалицията.

Назначение на Шнабел щеше да остави Шолц с трудната задача да открие друга жена да я замени в ЕЦБ, а Кукис се очаква да има друга важна роля в екипа на новия канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Дали ще е Нагел не се знае, знае се само, че ще е нагъл да краде, сиреч печата/емитира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още