IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в България още не са се възстановили до предкризисните нива

Две трети от фирмите у нас правят инвестиции, което е най-нисък дял в ЕС, констатира ЕИБ

08:19 | 27.11.19 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България е една от единайсетте държави в Европейския съюз (ЕС), в които инвестициите още не са се възстановили до предкризисните им нива. Това констатира Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в годишния си доклад за инвестициите, който обобщава резултатите от годишното проучване сред 12 500 предприятия в Европа.

По-голямо изоставане се отчита само в Гърция. Другите държави, в които инвестициите буксуват, са Словения, Румъния, Кипър, Португалия, Испания, Латвия, Финландия, Хърватия, Литва – т.е. повечето страни от Източна и Южна Европа.

На фона на данните, че 85% от фирмите в ЕС правят инвестиции, като делът им достига 95% във Финландия и Словения, в България този дял е най-нисък в ЕС – 67%, сочат още данните.

Същевременно се очаква България да е сред страните в ЕС, в които държавните инвестиции ще засилват значението си в националните бюджети. През 2019 г. и 2020 г. капиталовите разходи ще представляват по-голям дял от правителствените бюджети в повечето страни от ЕС в сравнение с периода 2015-2018 г. Публичните инвестиции ще се увеличат по-осезаемо в страните от Южна Европа в средносрочен план, посочва още ЕИБ. Същевременно се очаква намаляване на публичните инвестиции в някои държави от Централна и Източна Европа.

В средносрочна перспектива все пак се предвижда държавните инвестиции да останат под средното ниво в дългосрочен план, пише в документа. Програмите за стабилност и конвергенция, представени по време на Европейския семестър през 2019 г., показват, че перспективите пред държавните инвестиции са стабилни в средносрочен план. Бюджетните планове показват, че инвестициите се колебаят около 2,9-3% от европейския брутен вътрешен продукт (БВП), което е под дългосрочна средна стойност от 3,2%.

В очакване на забавянето

Инвестиционната активност в ЕС като цяло се е възстановила от рецесията, като инвестициите възлизат на близо 21,5% от БВП на блока, отбелязвайки по-бърз ръст от икономиката от 2013 г. насам, показват данните на ЕИБ. Това е с 0,5 процентни пункта над дългосрочното средно ниво.

Фирмите, обаче, са песимистично настроени по отношение на политическата и регулаторна среда и сега очакват макроикономическият климат да се влоши на фона на спадащото търсене на европейския износ и отслабващото производство. Търговските войни и Brexit също допринасят за изострянето на напрежението. Така броят на фирмите в ЕС, които планират да намалят инвестициите, се увеличава за първи път от четири години.

Песимизмът сред бизнеса в ЕС е по-разпространен, отколкото в САЩ, което предполага доста крехка инвестиционна среда в бъдеще, заключават от ЕИБ.

Един от основните изводи в документа е, че Европа не успява да се възползва достатъчно от дигиталните технологии, а цифровото разделение сред фирмите се засилва. Дигиталните фирми са склонни да инвестират повече, да внедряват повече иновации и да се развиват по-бързо. В Европа, обаче, само 58% от фирмите са дигитални в сравнение с 69% в САЩ.

Особено силна е пропастта в сектора на услугите – 40% срещу 61%. Почти една трета от по-старите и установени фирми в ЕС – създадени преди повече от 10 години, са трайно недигитални, показват още данните.

В доклада си ЕИБ залага като основна препоръка ЕС да се възползва от рекордно ниските лихви, да увеличи публичните инвестиции, да катализира частните инвестиции и да насърчи ефективно финансово посредничество за справяне със забавянето на икономиката.

„Европа не може да чака безучастно настъпването на друг цикличен спад. След изгубеното десетилетие на слаби инвестиции и политики, фокусирани върху кризисния мениджмънт в краткосрочен план, трябва да се предприемат спешни действия на няколко структурни фронта“, призовава ЕИБ. Това са дигиталната революция, климатичните промени и преминаването към независима от въглеводороди икономика и социалната кохезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Какви инвестиции очаквате от работодатели, повечето от които бяха създадени чрез откраднатите пари на ДСК, ДЗИ и банките докарани до фалит през т.нар. преход?Част от тях до ден днешен предпочитат да профукват печалбата в казиното, а ако не го правят те, го правят децата им.Друг е въпроса какво значи инвестиции в страната на мошениците, лъжците, крадците и корумпетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
България е Замряла Страна от източна Европа - ставаме за аутсорсинг...поне това ни спасява и някой завод за части..амин. И имаме добри кадри. Нормално е да сме зле с Мафия за Правителство едно след друго.. нз кога ще се оправим. Не ни е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Като стана въпрос да се развие производство, защо вие двамата теоретици не се пробвате? Казвате: "В БГ нищо не се произвежда", ама чакате някой друг да поеме инициативата. На вас кой ви пречи, държавата? Липса на "начален капитал?" Сега лихвите са ниски, теглете кредит, или кандидатствайте за европейско финансиране. Аз между впрочем съм се пробвал като млад. Тогава още не бяхме в ЕС. Опитът ми не продължи дълго, оказа се голямо главоболие, а и по-малко рентабилно от търговията. Но вие сте умни момчета, все ще измислите някой иновативен продукт с който да избиете рибата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Българските предприемачи не притежават почти никакви значителни бизнеси, защото у нас никога не се случи процеса на първоначално натрупване на капитал, който да движи икономиката. Този процес е отнел векове във САЩ или Великобритания и десетилетия наред в Китай например... Управленците у нас направиха огромна грешка въвеждайки валутния борд защото така изкуствено понижиха лихвите по кредитите и вместо у нас максимално се стимулира спестяване и акумулиране на капитал чрез инвестиции на парите в модернизация на индустрията и се получи ултра-токсично поведение на наливане на спестявания в множество празни апартаменти в големите ни градове или ненужно потребление като купуване на вносни западни коли или обзавеждане вместо да се правят капиталови инвестиции. Така българските предприемачи бяха морени от глад от липса на свеж капитал от една страна от безумния борд, а друга от безкрайната спекула с имоти, от която се облажват спекуланти всякакъв вид от банкери до чиновници в общините. България има нужда или от евтин фиатен лев и високи лихви, а не ниски или от връщане на златния стандарт защото в момента процеса на акумулиране на капитал е практически невъзможен, защото от една страна евтиното евро хем дава огромно предимство на западните корпорация хем прави всякакво спестяване и опити за конвертиране на спестявания в капитал безсмислено, защото е ултра-евтино. Реално чрез нашата глупост и евтиното евро България бива източвана много лесно и българската индустрия напълно парализирана от капиталов глади глад за кадри вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
alphaomega
преди 4 години
Индустриалните високотехнологични производства и развитото селското стопанство трябва трябва да бъдат грабнакът на българската икономика! Ако разчитаме само на секторите услуги и туризъм никога няма да станем богата държава. Този тип икономика може да работи само за дъжави където имат неизчерпаеми енергийни ресурси и др. ресури. Като например Новерия където имат много петрол и сектора на услугите заема над 65% от икономиката по отношение на заетост. За държава като България обаче това трябва е обратното. Сектора индустриални производства трябва да достигне най малко 65-70% от заестостта. Не се ли изпълни това условие ще си останем най бедната държава завинаги или до пълно затриване. Тук просто няма от къде другаде да дойде богатсвото освен от производства и то трябва да са български производсва със български собственци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
В момента едва 10 милиарда $ от родния БВП се формитат от производство спрямо 60 млрд. $ само преди няколко десетилетия. Българската икономика е много слаба и анемична просто защото е невъзможно да създаваш просперитет чрез прехвърляне на папки или файлове от едно бюро на друго или от един компютър на друг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 4 години
винаги може да се хванеш на работа в някой от тецовете на Ковачки или от заводите на Киро Гела ... щом са ти по на сърце и щом НЕ експлоатират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 19
Бидонойл
преди 4 години
Алфамедиа, да беше прочел поне в Уики-то какво е рецесия и дали отговаряме на критериите. Всяка държава се стреми да привлича чужди капитали, само ти си недоволен. Все едно щеше да бъдеш по-щастлив ако те "експлоатираха" българи а не чужденци. И що за марксистки термини? По същата логика и работодателя ти може да каже, че го експлоатираш, възползвайки се от бизнеса му за да изкарваш пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 5
alphaomega
преди 4 години
България се намира в перманентна рецесия от която ще има шанс да излезе най рано след 25-30г. или когато се изчисти демографската криза.И нека да не бъркаме икономическия растеж със усвояването на евро фондове! В България няма почти никакви големи фирми които да са собственост на българи, създадени със български капитал и да имат иновативни продукти на световно ниво. Дори и малката работеща икономика която имаме в по голямата си част е собственост на чужденци дошли да експлоатират евтината работна ръка и да заграбят каквото могат от тази територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още