IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли черен пазар на ваксини в ЕС?

В Малта са получили три пъти повече ваксини, отколкото в България, твърди австрийският канцлер Себастиан Курц

17:31 | 12.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Ваксините срещу коронавируса не се разпределят равномерно между страните от ЕС, заяви канцлерът на Австрия Себастиян Курц. Според него липсва прозрачност и лидерите на европейските държави договарят допълнителни количества от производителите, съобщава Ройтерс.

Малта например има три пъти повече дози спрямо населението си, отколкото България, коментира Курц. Така малката островна държава ще приключи с целта за ваксиниране на 70% от своето пълнолетно население през май, а България - най-рано в края на есента.

Тайните сделки между отделни държави и фармацевтични компании са против политиката за равномерно ваксиниране на населението в блока, посочва Курц. Според него разликите ще се засилват с идването на лятото, допълни той по време на пресконференция във Виена в петък, цитиран от Bloomberg. Той отправи обвинение срещу „ръководен съвет“ от европейски здравни представители, които са водили задкулисни преговори.

„Някой държави членки получиха прекалено малко, някои значително повече“, каза още той.

Австрийските политици от месеци определят механизма за разпределението на ваксини като черен пазар.

Разпределението на ваксините, договорени от Европейската комисия (ЕК), е на базата на броя население, коментира по казуса говорителят на институцията Стефан де Кеерсмекер по време на обедния брифинг. Страните могат да си договорят повече или по-малко от ваксините от даден производител, но това става само след преговори с останалите държави от общността.

Страните могат да откажат конкретни доставки от производителите, обясни още той.

В ЕК могат само да приветстват изпълнението на заложените цели, коментира от своя страна Ерик Мамер, говорител на институцията на въпрос дали в Брюксел се тревожат, че Малта ще изпълни заложените цели за ваксинация поне 6 месеца преди България.

По-рано през деня от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с Курц.

Премиерът изрази подкрепа за инициативата на австрийския канцлер да бъде внимателно разгледан начинът на доставка и разпределение на ваксините, договорени от Европейската комисия, към държавите членки на ЕС. Според Борисов е необходимо дистрибуцията на ваксините да се реализира на принципа, около който се обединиха държавните и правителствени ръководители по време на заседанието на Европейския съвет на 21 януари. Тогава в заключенията, направени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, беше посочено, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база населението на страните членки.

Борисов не пропусна да благодари и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и нейния екип за работата, която те свършиха по сключването на договорите и осигуряването на ваксини за целия ЕС.

„Вече повече от година заедно се борим срещу разпространението на COVID-19. Обединихме усилията си, защото знаем, че сме по-силни, когато сме единни, и че никоя държава няма да е защитена от COVID-19, освен  ако всички не сме в безопасност“, категоричен  беше българският министър-председател.

Борисов напомни за  началото на пандемията, когато България беше една от първите държави, която успя бързо да реорганизира производството си, така че да започне да произвежда защитни средства, обезпечавайки своите нужди и предлагайки подкрепа на други държави да запълнят липсите си. „Така солидарно трябва да продължим и занапред“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. По думите му е въпрос на солидарност всички държави членки да имат еднакъв достъп до важния ресурс, каквито са ваксините срещу COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още