IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Италия вероятно ще отбележи нов спад през второто тримесечие

Това би било удар за популисткото правителство, което води преговори с ЕС за избягване на наказателна процедура заради прекомерен дефицит

13:56 | 20.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Италия вероятно се е свила отново това тримесечие, сочат данни на статистическата служба на страната. Това усложнява усилията на популисткото правителство да изпълни фискалните си ангажименти, съобщава Bloomberg.

Свиване в трите месеца до юни би било третото за по-малко от една година, подчертавайки нестабилното състояние на третата по големина икономика в еврозоната. Тя отбеляза ръст през първото тримесечие, като излезе от краткотрайната техническа рецесия, която я превърна в единствената страна от еврозоната, отбелязала последователни спадове през 2018 г.

Италианският статистически институт (Istat) съобщи, че съществува „относително голяма“ възможност за спад на БВП през това тримесечие. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакват ръст за същия период, въпреки че средната прогноза е за едва 0,1%. Istat запази прогнозата си за ръста за цялата година от 0,3% със скромно възстановяване през второто полугодие. Икономиката Икономиката

Ново свиване би нанесло удар на италианското правителство в момент, когато то води напрегнати преговори с Европейския съюз, за да предотврати наказателна процедура заради прекомерен дълг.

Напрежение съществува и в самата коалиция заради разногласия относно най-добрите политики в подкрепа на икономиката. Премиерът Джузепе Конте пътува до Брюксел днес, за да се срещне с колегите си от ЕС.

В отговор на въпрос дали прогнозите усложняват преговорите със съюза, вицепремиерът Матео Салвини заяви: „тъкмо напротив. Те всъщност ни казват, че понижаването на данъците е неотложно. Ако икономиката буксува, единствените начини да стимулираме растежа са инфраструктурни проекти и намаляване на данъците“.

Развитието на събитията в Германия, която е икономическият двигател на еврозоната, може също да засегне ръста на икономиката на Италия, която разчита много на износа. Промишленото производство в Германия намалява, а индустриалното производство през април отбеляза най-голямото си понижение от близо четири години. Производството в Италия се понижи за втори пореден месец с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още