IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IGB - едно от важните звена в идеята за Южен газов коридор

Интерконекторът помага и за изпълнение на задачата за по-добра свързаност в ЕС, посочи комисар Марош Шефчович

14:07 | 23.02.17 г. 3
<p>
	Графика: <em>ICGB</em></p>

Графика: ICGB

Интерконекторът между България и Гърция (IGB) беше посочен от комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович като един от важните проекти за реализацията на идеята за Южния газов коридор.

"IGB очевидно е важен не само за двете страни, но е от голямо значение за целия регион, за по-добрата свързаност между европейските държави, както и за Южния газов коридор", посочи комисарят в своето приветствие преди началото на Третата министерска среща за коридора, която се провежда в Баку. Неговото изказване беше излъчено във видеосистемата на Европейската комисия.

Шефчович припомни, че една от главните задачи на ЕК е да подобри свързаността между държавите в общността. 

Южния газов коридор е от стратегическо значение за Европа, защото ще повиши конкуренцията на газовия пазар чрез диверсифициране на доставките. Това е от голямо значение особено за страните от Централна и Югоизточна Европа, които в момента зависят основно от един доставчик на природен газ - Русия. 

Плановете за Южния газов коридор предвиждат доставката на газ от Каспийско море през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания до южните брегове на Италия. Целта е до 2020 година Европа да получава газ и от Азербайджан. Първоначално капацитетът на тръбите ще бъде около 16 млрд. куб. метра годишно, но 6 млрд. куб. метра от тях ще остават в Турция.

Капацитетът може да бъде увеличен и към проекта да се присъединят и съседни държави - Туркменистан или Иран.

Според Шефчович напредъкът по реализацията на Южния газов коридор е значителен. Той посочи, че това се дължи основно на "огромните усилия", които полагат държавите, през чиято територия преминават тръбите, както и на доброто сътрудничество, благодарение на което основните предизвикателства вече са "зад нас".

За придвижването на проекта помага и добрата координация на международните институции, сред които и на европейските финансови институции - Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които оказват и финансова подкрепа на Южния газов коридор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 7
пасъм
преди 7 години
Нашите петоколонници ще я мотат да последно тази връзка нищо, че ни дават и пари за да направим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още