IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли времето на гастро-националистите в ЕС?

Няколко страни в общността променят правилата за етикетите на млечните продукти

09:00 | 30.09.17 г. 6
<p>
	Протест на производители пред сградата на ЕК в Брюксел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Протест на производители пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Архив Ройтерс

В началото на септември Испания е подала заявление до Европейската комисия (ЕК), че ще направи задължително изписването на страна на произход на етикетите на млечните продукти. По този начин страната се присъединява към скромната засега група на гастро-националистите в ЕС, пише в свой коментар EurActiv.

В момента страните от общността са длъжни да обозначат произхода на млякото с етикети „Произведено в ЕС“ или „Произведено извън ЕС“. През 2016 година обаче Италия и Франция поискаха от ЕК да позволи промяна и млечните продукти да бъдат етикетирани с точната страна на произход, както и да бъде обозначено мястото, на което се отглеждат кравите.

Скоро към тях се присъдени Гърция, където от 2018 година на етикетите на млякото ще бъде изписана страната на произход. Мотивът за това задължение е да не бъдат заблуждавани потребителите.

Тази нова тенденция обаче дразни хранителната индустрия, посочва още изданието. Според компаниите в сектора това може да се окаже проблем за съществуването на единния европейски пазар. Разрешението на отделни държави да посочват страни на произход фрагментира пазара, опасяват се в сектора.

В Италия например задължението да бъде посочена страна на произход се отнася единствено за продуктите, произвеждани и продавани на местния пазар. Тоест производителите трябва да декларират от къде идва млякото в техните продукти, но вносителите нямат същото задължение.

Позицията на европейските институции по казуса обаче е страните сами да определят дали да посочват задължително страната на произход на етикетите на няколко вида хранителни продукти, сред които са месни и рибни продукти, мляко, мед, плодове и зеленчуци и т.н. 

На този етап разрешенията, които дава Комисията за изписване на страна на произход на млечните продукти, са за срок от две години.

В становище на ЕК по казуса, публикувано на сайта на институцията през 2015 година, се посочва още, че 84% от европейците искат задължително посочване на страна на произход за млечните продукти. Данните са от изследване на Евробарометър. 88% от европейците настояват и за същото задължение към етикетите на месните продукти.

Проучването показва още, че страната на произход е един от факторите, които спомагат за решението за покупка. На първо място обаче влияние оказват цената на продукта, срокът на годност и вкусът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Местният шовинизъм спасява дребните производители , а такива като тебе и от Канада/САЩ/ ше ядат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
Кое ви гарантира като е от Румъния, България или Гърция, че не е 20 годишно? Правите ли разлика между дата на клане, примерно, и произход. И как изобщо хора, които са представители на един дребен пазар се мислят, че местния шовинизъм може да им помогне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Е няма проблеми да ти натикат 20 годишно "телешко" от по северните части на ЕС...няма нужда , да да .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
ivanrog
преди 6 години
Всъщност няма нужда от изписване на произход, освен в случаите, в които носи някакви качествени промени върху самия продукт, т.е. защитените географски продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Правилно , трябва да се пише на етикета произходът , въпреки че някои стоки като доматите от Холандия няма как да ги сбъркаш с нашите например . :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още