IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за „зони без турбини“ може да свие наполовина потенциала на вятърната енергия в Германия

Проектът на икономическия министър Петер Алтмайер среща сериозна съпротива както от страна на бизнеса, така и от местните власти

15:25 | 22.11.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предложението за въвеждане на минимално разстояние от 1000 метра между вятърните турбини и сградите в Германия предизвика ожесточена критика от страна на германското министерство на околната среда, което заяви, че проектът с нови правила ще попречи на осъществяването на плана на страната за увеличаване на дела на възобновяемата енергия до 2030 г., съобщава Euractiv.

Регламентите, изготвени от министерството на икономиката начело с ресорния министър Петер Алтмайер, биха намалили потенциала на вятърната енергия с между 20 и 50 на сто, посочват от Германската агенция за околната среда.

Тези стойности могат да достигнат дори 70 до 90% в някои региони на най-голямата икономика в Европа. Хамбург, Северен Рейн-Вестфалия и Шлезвиг-Холщайн биха били най-силно потърпевши. 

Понастоящем 0,9 на сто от общата сухоземна територия на Германия е одобрена за инсталиране на вятърни турбини. На теория потенциалът на тази площ е за инсталиран капацитет от 81 гигавата вятърна енергия, което е повече от достатъчно, за да се постигне целта от 65-процентен дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

Но ако планът на Алтмайер бъде одобрен и се въведе ограничение за минимално разстояние от 100 метра между инсталациите и сградите, това ще свие потенциала до диапазона 43-63 гигавата.

Целта на новото изискване е да се избегнат протестите на гражданите срещу вятърните турбини.

Според Алтмайер този тип енергийни съоръжения са твърде близо до сградите, като средното разстояние в случая е 700 метра.

Възникналата криза при вятърната енергия в Германия няма нищо общо с действащите разпоредби относно разстоянието, споделя икономическият министър, като подчертава, че основният проблем е, че на практика няма одобрени нови зони за строеж на инсталациите.

Коментирайки предложението на Алтмайер, министърът на околната среда Свеня Шулце заяви, че не е съгласна с тази идея.

Проектът трябваше да бъде одобрен от федералния кабинет миналия понеделник, но решението беше отложено поради несъгласието на министрите.

Вятърната индустрия също не пропусна да изрази своето недоволство относно проекта. В писмо, представящо становището на големите индустриални асоциации, те посочват, че регулирането на разстоянието от 1000 метра "ще унищожи всички по-нататъшни усилия за засилване на развитието на вятърната енергия и драстично ще отслаби вятърната енергия на сушата".

Решението за определяне на минимално разстояние за вятърни турбини в цялата страна беше взето от кабинета през септември и бе включено в дългоочаквания пакет за климата.

Едва миналата седмица министерството на икономиката публикува проекта си за регулиране на постепенното извеждане от експлоатация на въглищните централи, от който стана ясно, че жилищният комплекс може да се разглежда като съвкупност от поне пет къщи. В проекта се посочва още, че правилата ще се прилагат в застроени зони, но също така и в потенциалните зони на строителство.

Това не само намалява значително площта, която е налична за инсталиране на нови вятърни турбини, но също така прави невъзможно да се заменят старите вятърни турбини с нови.

На федерално ниво властите също проявяват съпротива. По време на своята есенна среща в Хамбург на 15 ноември министрите на околната среда на ниво провинция обявиха, че ще се противопоставят на предложението за регулиране на разстоянието.

На теория отделните провинции могат да заобиколят новите регулации, тъй като климатичният пакет на федералното правителство предвижда възможност за отказ. Това означава, че провинциите са свободни да определят собствените си по-малки минимални разстояния в рамките на 18 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Соцът беше велик. Когато влезнех в "Кореком" - дъхът ми спираше от жените зад щанда. Кажи ми, камарад, къде изчезнаха тези жени? Днес дъхът ми може да секне само, ако се върна към онези спомени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
fon
преди 4 години
За разлика от Mavi Goz германците са *** и ***. Соца напълни държавата ни с някакви изкуфели злобни червени пенции, които трябва да ги чакаме още две десетилетия да измрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
какво подрипвате и двамата в захлас все едно са ви дали карамелени бонбонки :)))регламентите за отстоянията са почти еднакви във всички държави . и се спазват заради нискочестотните шумове а не поради тези в чуваемия диапазаон - те там направо липсват . какво чува всеки който живее до оживен булевард , а за тези дето са в зоната от 200-300 метра от скоростна вътрешноградска отсечка какво слушат по цел ден :))) , там що си траят всички ... първо не е приет второ всяка община може да решава сама за себе си дали да го спазва или не и трето то и сега ако се опне някое село може да спре проект . това да не е китай или рассия да не те питат :))) ... те малко общо инфо , ако имате ветровито парчелче и ви хрумне да правите кинти от вятър ... :https://***.wind-watch.org/documents/european-setbacks-minimum-distance-between-wind-turbines-and-habitations/то големия проблем е , че където има ветрови потенциал и е изградена вече вятърна централа , като приключи дейност няма да могат да изградят нова по-модерна с този регламент и второ където има издадени разрешителни за строеж а още не е вдигнато нищо е конфликта . не са го прецизирали , ще го оправят ... нема си спъват бизнеса с едни 100-200 метра са :))) ... ние 11000 климатолози подкупихме та един министър нема да оправим :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Шеговито казано, много трябва да съжаляват германците, че навремето Хитлер отвори война на СССР (разбирай Русия) и я загуби, вместо да беше покорил цяла Северна Африка, както беше тръгнал. Сегашните германци нямаше да имат проблем с територии, обливани от слънчеви лъчи и вятър! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Целта на новото изискване е да се избегнат протестите на гражданите срещу вятърните турбини.Хаха... Начи гражданите протестират срещу виещите над главите им перки, но министрите на околната среда настояват гражданите да живеят под перките, за да им е опазена околната среда... И това ако не е зеленяшки де билизъм... ???! Тея германци са *** стадото - като ги ръгне вожда с гегата нанекъде и нема спиране, докато не си затрият държавата. После 20-30 годин махмурлук и самокритика и после отначало - дайте следващата авантюра... Дип че бързо се оправят - пак заради овчето усърдие... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още