IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрените отпадъци притесняват Брюксел да признае АЕЦ за зелена енергия

Зеленият преход не е част от проблема, а част от решението на енергийната криза, смята министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец

21:50 | 26.10.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производството на електроенергия от ядрените централи е безвъглеродно, но отражението на ядрените отпадъци върху околната  среда притеснява Европейската комисия (ЕК) да признае ядрената енергия за зелена. Това обясни комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон по време на брифинга след края на извънредния енергиен съвет, който се проведе в Люксембург.

На него бяха дискутирани мерки за справяне с енергийната криза. Симсон обясни, че в краткосрочен план повечето държави са предприели конкретни стъпки, за да защитят уязвимите потребители. "На този етап 19 правителства са заявили конкретни действия", каза комисарят пред журналисти след заседанието.

По време на съвета е била повдигната темата за включването на ядрената енергия в зелената таксономия на ЕС. Всяка държава е свободна сама да определя своя енергиен микс, повтори Кадри. Това е официалната теза на ЕК, но непризнаването на ядрената енергетика като зелена означава затруднено финансиране на подобни проекти на територията на общността.

Според Кадри Симсон управлението на ядрените отпадъци е един от неясните моменти и затова Брюксел се въздържа от подобно становище на този етап и очаква заключения на работни групи.

Няколко държави са поискали включването и на природния газ в зелената таксономия, отбеляза още Кадри Симсон. Това също е обект на анализи, обясни още тя. Въпросът за зелената таксономия се дискутира на много нива в ЕС и обещаваме на европейската публика скоро да имаме отговори на тези въпроси, каза министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец. Неговата страна е ротационен председател на Европейския съвет.

Министрите на енергетиката са обсъдили и краткосрочни и дългосрочни мерки за решаването на проблема с енергийните цени. Те включват реформа на търговията на едро с енергия, общи покупки на газ (на доброволни начала) и съхранение на природен газ на ниво ЕС.

ЕК прави и анализи на функционирането на пазара на електроенергия, природен газ и въглеродни емисии, които ще бъдат предоставени скоро на страните от общността, става ясно от съобщението от Европейския съвет по темата.
ACER, обединението на европейските енергийни регулатори, ще направи оценка на функционирането на енергийните пазари в ЕС, анонсира още Кадри Симсон. Първите резултати ще бъдат публикувани до средата на ноември, а пълният доклад - през април 2022 година. В него ще има и препоръки как да бъде подобрена ситуацията.

Енергийните министри са се съгласили, че зеленият преход не е част от проблема, а е част от решението, обясни Въртовец. "Искаме да постигнем две важни цели - климатична неутралност и енергийно независима Европа", коментира още той.

Това може да бъде постигнато с инвестиции в възобновяеми енергийни източници и нови технологии.

Дирекция "Конкуренция" към ЕК проверява пазара на природен газ за антимонополно поведение на участниците, заяви още Симсон. Преди месец от Брюксел обясниха, че "Газпром" изпълнява своите ангажименти по доставката на природен газ. Заявлението беше свързано с искане на група депутати да проверят действията на руския газов гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Ти можеш да искаш да си говориш с образовани хора, но въпросът е дали те искат да си говорят с теб. С това самочувствие и с това покритие, което демонстрираш тук и от самолет е видно защо не се задържаш на една работа повече от година и основното ти занимание е да ходиш по интервюта за работа. Тука си решил, че е светът на кьоравите и ше си Цар Смарт с едното си гурелясало око. Скоро и тук шти стане тесно - ти си Великият Смарт от Видин - най-образованият евър, най-умният и най-нананай-най . . . Ти си препикал даже и Америка - тесна и тя се оказа за мащабите на твоя гений! Завършил си средно у Видин в училището, дето *** е преподавала физическо, после си спечелил стипендия от Държавата (по дифолт) да избуташ едно висше у София и вече около тебе въздух не стига и за комар . . . Мога за сбогом да ти споделя нещо като човек, който на доста народ е подписвал фишовете за заплата - ти си най-боклучавия вариант на наемник! От тебе и ч еп за зеле не става, щото ни се води, ни се кара! Не ти стиска да излезеш като частник да се бориш за стотинката, а и за надничар си мноо голем (у собствените си очи) и си вечно ъндърестимейтид. Изобщо, що не излезеш пред панелката да се полюшкаш на джанката и да мирясаш? Че иначе до Коледа пак ше требва да навърташ интервюта - усещам, че вече дълбоко си осъзнал пълната непригодност на американската компания, която си удостоил с честта да й поработваш между сеансите у инвесторо (вече два месеца) и ше требва или да я сменяш, или тя тебе . . . Айде . . . и внимавай с облъчената вода, че е опасна за мозъка . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я, пак пенсионираното държавно служителче - кремлофил с турски ник, бълвало глупости. Как е, ще празнуват ли децата Хелоуин в неделя, а? :)))) Сподели го на твоите друзя или не смееш? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ти даже не се сещаш с тая дементирала тимберица кво си говорил! За физика може да си говоря с образовани хора които са я учили! С теб .. не! супер бос си и по тази тема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Аз не чистя нищо. Чистят я по този начин там, където се налага. Ако искаш пак да станеш за смех, ръчкай още! Имам още 2-3 дена в София и можем пак да поговорим за физика, радиация и източници на радиоактивно замърсяване. Или ще споделиш пак как облъчената вода си остава облъчена - зелката, Стоенча и оня с АйКю-то шти ръкоплескат . . . ;) ::lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
точно па ти си супер бос и неук по тая тема с купено от партията образование ... ти дето с дестилация чистиш радиация от водата... хахахаха, прочете ли учебника по физика за 10 клас, конярче ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Престани да бълваш тука глупости бре, спри се малко! *** мултитаскинг де била - тва нема нещо да не отбира до експерт! Я сподели кво образование имаш, че така смело си се разпищолил тука по секви теми? Хората дето учат с години и после с десетилетия работят и продължават да учат и доучват по ядрените централи и реактори ше онемеят пред твоята безкомпромисна компетентност по тема, дето принципно не е най-леснодостъпна и разбираема и от образовани хора, не ли от щатен драскач в нета. Ти си доказателството, че интернет превръща глу паците в де били и е причина за повсеместната загуба на здрав разсъдък в интернет-поколението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
факт , не е ... но го извличат и трупат . и не го правят само канада , усато , рассия , япония , великобритания , южна корея , франция ... ами и китай , индия , пакистан , чехия , израел , италия ... големи мераклии с успехи в тази дейност са и северна корея и иран , скоро в клубът ще се присъедини и саудитска арабия ... :))) ... и всичките с мисълта за общото благо и просперитет ... никой с никакви зaдни мисли , всички с единствената цел за по-ефективно ядрено гориво и намаляване на ядрените отпадъци ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
Е , голем си манипулатор - той тоя плутонии да не е кубче със стрелки в тия отпадъци ? Знаеш ли колко страни в света могат да рафинират до чист плутонии ? Да ОЯГ не е майтап работа , ама в сравнение с гооната който бълват тецовете си е за предпочитане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
След Меркел, ако Франция вземе лидерството в ЕС, Брюксел до 1 година е сменил плочата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Мен Брюксел повече ме притеснява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още