IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Вилерой призова Германия да използва фискалните си инструменти за стимулиране на растежа

Страните с фискално пространство могат да го използват бързо, дори и още повече, когато страдат от асиметрични сътресения, каза френският централен банкер

14:48 | 28.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Франсоа Вилерой дьо Гало. Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Вилерой дьо Гало. Снимка: Ройтерс

Държавите от еврозоната с фискални възможности – като Германия, трябва да ги използват, за да стимулират растежа в региона, пострадал от търговските войни. Това заяви гуверньорът на Френската централна банка и член на Управителния съвет на Европейската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало.

Ескалирането на търговските спорове в глобален мащаб забави търговията и ефектите са „много изострени“ в износно ориентираната Германия, посочи още той, цитиран от Ройтерс. Държавният дълг на еврозоната е по-нисък от този на САЩ и Япония, така че регионът може да използва повече фискални стимули, отколкото сега, допълни банкерът.

„Страните с фискално пространство могат да го използват бързо, дори и още повече, когато страдат от асиметрични сътресения като Германия“, каза Вилерой в рамките на форум в Токио. „Тези страни с голям държавен дълг трябва да направят своите финанси по-ориентирани към растежа“, категоричен бе той.

След като управлението на Европейската централна банка бе поето от новия управител Кристин Лагард, ЕЦБ се готви да направи стратегически анализ на своите политики, включително и взаимовръзката между паричната и макроикономическата политика, посочи Вилерой.

Според него координирането между двете е може да се окаже „по-обещаващо“ от традиционния подход за разделянето им, тъй като макроикономическите инструменти са ограничени в справянето с увеличаващите се тревоги за финансовата стабилност.

По думите на французина преразглеждането на политиките на централната банка би трябвало да направи целта за инфлацията на блока по-ясна. Засега тя е под, но близо до, 2% в средносрочен план. От години инфлацията не успява да изпълни зададената цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Как да изтеглят новонапечатаните пари при положение, че никога не могат да продадат купените бондове без много голяма отстъпка в цената т.е. невъзможно е да върнат парите отново... А относно инфлацията реално тя отдавна е прехвърлила 10% у нас и 7% в еврозоната, има множество статии в нета как точно се манипулират данните за инфлацията, за да се прикрие реалното поскъпване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 4 години
а немците дали не могат да покажат един среден на всички накрая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
karadjata
преди 4 години
Целта за инфлацията от малко под 2% много отдавна е надхвърлена, но стъкмистиката ни говори друго, но никой обикновен човек не вярва. Само бангстрите се правят на ни лул яли ни лук мирисали. Да вземат да питат гражданите на Европейския Съюз как я чустват и усещат инфлацията, та да разберат каква е реалноста, не че не я знаят, ама да спрат да ни заблуждават с ниската инфлация. Тази цел от малко под 2% трябва да бъде променена на под 2%, и дали е 1% или 0% или дори -2% да се счита за добър показател. И тези QE програми да бъдат спрени и да се започне с изтегляне на тази ненужна ликвидност, която води до надуването на огромни балони в цените на активите и води все по-голямо неравенство в обществото. Даже бих казъл, че това е ограбване на собственост. Абе тия ЕЦБ бангстери са за разтрел тяхната мамммаааааа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още