IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Shell ще печели доверието на инвеститорите с по-големи дивиденти

Компанията отчете най-ниската си годишна печалба за последните две десетилетия

10:59 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg 

Royal Dutch Sell отчита свиване на печалбата си до най-ниското ниво за последните две десетилетия, но ще опита да запази доверието на инвеститорите си с раздаването на по-големи дивиденти.

От компанията планират да увеличат дивидента на своите акционери с 4% през първото тримесечие на 2021 година.

Петролният гигант е сред големите жертви от пандемията от коронавируса. През четвъртото тримесечие печалбата намалява с 87% и вече е на червено в размер на 4 млрд. долара. Като цяло 2020 година приключва с печалба от 4,8 млрд. долара, което е спад от 71 на сто.

През четвъртото тримесечие от компанията са изплатили 1,3 млрд. долара дивиденти на своите акционери.

Подобна е ситуацията и в другите петролни компании. Преди дни ВР съобщи за първата си годишна загуба от десетилетие, а най-голямата компания в сектора американската ExxonMobil отчете четири поредни тримесечия на червено и финишира 2020 година с първа годишна загуба в своята история.

Въпреки негативните резултати компаниите не се отказват да разпределят дивиденти.

От Shell посочват, че причината за разочароващите финансови резултати са по-ниските цени на петрола и втечнения природен газ в последните месеци на годината. Продължава и спадът на работата на рафинериите, макар и да има известно съживяване през третото тримесечие, става ясно още от отчета, публикуван на страницата на Shell.

Втората вълна на коронавируса обаче отново е намалило обемите на работата в края на годината спрямо същия период на 2019 година.

Производството на Shell се свива с 14 на сто вследствие на действията на ОПЕК+, ураганите в Мексиканския залив и слабото търсене на природен газ.

На 11 февруари 2021 година компанията ще публикува своята стратегия за бъдещето. Очакванията са, че в нея ще бъдат включени начини за справяне с предизвикателствата, които ще донесат зелените цели на петролния бранш през следващите години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още