IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина ще имат достъп до газ от Азербайджан

Доставките ще бъдат осъществявани чрез IAP, чийто капацитет е 5 млрд. куб. метра годишно

13:21 | 29.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина ще имат достъп до газ от Азербайджан

Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина също си осигуриха достъп до газ от Азербайджан. Това ще стане чрез връзка между Трансадриатическия газопровод (TAP) с Йонийско-адриатическия газопровод (IAP).

Меморандум за сътрудничество относно реализацията на IAP беше подписано в края на миналата седмица в Хърватия, става ясно от публикация на сайта на проектната компания на TAP.

Споразумението за новия газопровод, заедно с връзката IGB между България и Гърция, е от ключово значение за изпълнение на целите за диверсификация и сигурност на газовите доставки в Южна Европа, допълват от компанията.

Плановете предвиждат изграждането на нов газопровод от град Фиер в Албания, през територията на Черна гора, Босна и Херцеговина до Сплит в Хърватия. В Хърватия тръбата ще бъде свързана със съществуващата газопреносна мрежа.

Дължината на новото съоръжение ще бъде 516 километра, а капацитетът му е около 5 млрд. куб. метра годишно.

Строителството на TAP започна през май. Газопроводът е част от Южния газов коридор, по който ще бъде доставян природен газ от находището „Шах Дениз II” в Каспийско море до Европа. Очакванията са първите търговски доставки по Южния газов коридор за Турция и Грузия (чрез TANAP) да бъдат реализирани през 2018 година. В началото на 2020 година газ от Азербайджан ще бъде доставян и в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още