IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Хювефарма“ се насочва към борсов дебют в Амстердам

Компанията на Кирил Домусчиев ще се опита да набере 300 млн. евро от предлагането

20:05 | 14.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Личен профил във Facebook</em></p>

Снимка: Личен профил във Facebook

Производителят на ветеринарни медикаменти „Хювефарма“, собственик на бизнесмена Кирил Домусчиев, обяви плановете си излезе на фондовата борса в Амстердам.

Очаква се предлагането на Euronext Amsterdam да включва първично предлагане на новоиздадени акции на стойност приблизително 300 млн. евро и вторично предлагане на съществуващи акции, чийто размер все още не е определен, от единствения акционер на компанията, регистрираната в България „Адванс пропъртис“, става ясно от съобщение, разпространено на сайта на компанията.

Условията на IPO-то все още не са определени, а предлагането ще се осъществи през следващите седмици в зависимост от пазарните условия, се посочва още в информацията.

Фармацевтичната компания възнамерява да използва приходите от емисията за финансиране на инвестиции, както и за изплащане на част от непогасения си дълг, който към 31 декември 2020 г. възлиза на около 474 млн. евро.

Листването ще осигури на компанията достъп до капиталовите пазари и подобряване на профила ѝ в международен план, се казва в съобщението на компанията. Според дружеството емисията ще създаде нова дългосрочна акционерна база, както и ликвидност за съществуващи и бъдещи акционери.

Координатори по предлагането ще бъдат JP Morgan, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe.

Компанията е фокусирана върху разработването и производството на продукти за здравето и храненето на животните, като твърди, че е шестата най-голяма компания в света в областта на ветеринарно-санитарните продукти за животни. Тя  управлява производствени обекти в Италия, Франция, България и САЩ.

Бизнесът отчита приходи от 588 млн. евро през 2020 г. спрямо 548 млн. евро през 2019 г. Печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) за същия период нараства до 167 млн. евро от 127 млн. евро година по-рано.

През първите три месеца на тази година приходите на групата са се увеличили с 11,2% в сравнение с трите месеца, приключили на 31 март 2020 г., като всички сегменти записват ръстове.

Компанията има намерение да се насочи към средносрочен коефициент на изплащане на дивидент за фискалната година в размер от 10% до 20% от отчетената нетна печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още