IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ХДС ще избира своя нов лидер на 4 декември

Тримата кандидати са Армин Лашет, Фридрих Мерц и Норберт Рьотген

20:00 | 14.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Управляващият в Германия Християндемократически съюз (ХДС) ще избере новия си лидер на 4 декември, съобщава Ройтерс. Новият лидер ще е и вероятният кандидат за поста канцлер на най-силната европейска икономика. 

Трима са кандидатите за поста: министър-председателят на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия - Армин Лашет, консервативният бивш председател на парламентарната група на ХДС Фридрих Мерц и председателят на комисията по външна политика в Бундестага Норберт Рьотген.

Лашет увеличи значително шансовете си след вчерашните местни избори в Северен Рейн-Вестфалия, спечелени от християндемократите, не на последно място заради относително бързото облекчаване на ограничителните мерки заради коронавирусната епидемия.

В допитванията за кандидат за канцлер обаче продължава да води председателят на баварския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер.

Меркел, която е на власт от 2005 г., заяви, че няма да търси преизбиране на федералните избори, които трябва да се проведат до октомври 2021 г. През февруари Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че вече не иска да наследява Меркел и ще се оттегли като лидер на ХДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
старата чанта трябва да пътува към панделата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още