IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хазартната игра на Борис Джонсън с Brexit рискува да запали шотландски бунт

Приемането на законопроекта за вътрешния пазар може да доведе до разпад на децентрализираната система на Обединеното кралство

21:00 | 09.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Борис Джонсън продължава своята битка с Европейския съюз (ЕС) относно Brexit, изправен пред нарастващ отлив на привърженици в собствената си партия. Някои анализатори прогнозират дори бунт в близкото бъдеще в пределите на Великобритания, който допълнително ще влоши положението, пише Bloomberg. 

Шотландия се противопоставя на законопроекта за вътрешния пазар, който предизвика нови търкания между Лондон и Брюксел. Правителството на Джонсън заяви, че законодателството ще гарантира, че няма да има пречки пред търговията между различните части на Обединеното кралство. Администрацията в Единбург обаче отсече, че законопроектът посяга върху правомощията, вече отстъпени на Шотландия, като например стандартите за храните и околната среда.

Шотландският лидер Никола Стърджън нарече плана "мерзост", след като беше представен в сряда. "Ще се борим със зъби и нокти срещу този безсрамен проект, за да предотвратим прехвърлянето на власт", заяви Стърджън.

Непосредственото предизвикателство за Джонсън е как ще спаси търговските преговори за Brexit, след като правителството му предизвика смут в Брюксел, като призна, че законопроектът ще наруши международното право, като замени части от споразумението с ЕС. Но последните развития на политическия фронт също биха могли да имат екзистенциални последици за Великобритания, които надхвърлят всякакви отношения с Европа.

Миналата седмица Шотландия потвърди намерението си да се опита да осъществи нов референдум за независимост, след като разкритикува позицията на британското правителство. Идеята за откъсване на Шотландия от Англия е получила народна подкрепа по време на пандемията на коронавирус, като Стърджън заяви миналата седмица, че планира да въведе предложението през следващите месеци за гласуване.

Доминираният от Шотландска национална партия шотландски парламент не възнамерява да одобри законопроекта за вътрешния пазар, както се изисква по конвенция. Правителството в Единбург се опасява, че това законодателство ще бъде приложено подобно на споразумението за Brexit, което изведе Великобритания от ЕС.

„Да видим как правителство в Уестминстър, което потъпква децентрализацията и дава на правителството в Лондон правомощия над всяка децентрализирана област, е нещо, от което хората в Шотландия просто ще бъдат обидени“, споделя Йън Блекфорд, лидерът на Шотландска национална партия в Камарата на общините. „Това ще сложи край на съюза“, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още