IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хардувелис: Гърция няма нужда от нов спасителен заем

Растежът на икономиката ще бъде подкрепен от чуждите инвестиции, смята гръцкият финансов министър

14:04 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Хардувелис: Гърция няма нужда от нов спасителен заем

Гръцката икономика няма да се нуждае от допълнителен заем от тройката кредитори, като завръщането ѝ към растежа ще бъде подкрепено от чужди инвестиции, заяви властта в Атина.

„Очакваме да станем свидетели на положителен растеж за пръв път от началото на финансовата криза през третото тримесечие на тази година“, каза гръцкият финансов министър Гикас Хардувелис на среща на представители на страните от еврозоната в Милано, пише CNBC.

Гърция беше една от първите и най-тежко ударени от световната финансова криза европейски държави, като се наложи да бъде спасявана от останалите членки на еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ). След шестгодишна мъчителна рецесия обаче страната гледа към излизането от спасителната си програма през 2016 г. без допълнителна помощ.

„Спасителната програма беше полезна, защото кредиторите накараха Гърция да предприеме реални структурни реформи“, коментира Хардувелис. Неговият коментар идва след изявлението на гръцкия премиер Антонис Самарас, който обяви, че страната изпълнява фискалните си цели и няма да има нужда от нов заем от тройката кредитори.

Миналия петък кредитният рейтинг на Гърция беше повишен от Standard & Poor's, като агенцията прогнозира, че икономиката на страната ще започне да се разширява през следващата година. Ревизирани в началото на септември данни показаха, че БВП на Гърция се свива с 0,3% на годишна база през второто тримесечие. Европейската комисия прогнозира ръст на БВП с 0,6 на сто през 2014 г. и с 2,9% през следващата година. Други наблюдатели не са толкова оптимистични, като консултантската компания EY предвижда свиване с 0,3% през настоящата година.

Нивото на безработица в страната продължава да бъде рекордно високо около 27%, докато потребителските цени продължават да отчитат спадове. Хардувелис обаче твърдо настоява, че в Гърция няма дефлация през настоящото тримесечие, като дори пожела цените да паднат още, за да бъде страната по-конкурентоспособна.

„Не очаквам дефлацията да се задържи дълго. Смятам, че тя ще изчезне със завръщането на икономиката към растежа“, посочи той.

Хардувелис сподели и положителните си очаквания за чуждите инвестиции в страната, като хвърли и повече яснота върху приватизирането на някои от активите на правителството.

„Има голям интерес към гръцките пристанища, летища и други компании. Хората се редят да купуват активи“, отбеляза финансовият министър. „Това е така, защото инвеститорите виждат, че в страната има потенциал единствено за растеж. Икономиката се стабилизира след дългата шестгодишна рецесия и техните инвестиции ще се възвърнат“, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още