IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: Случаят „Навални“ поставя на риск „Северен поток 2“

Това е първият път, когато министър от кабинета на Меркел изрично свързва съдбата на газопровода с разследването на руския опозиционер

15:53 | 06.09.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският външен министър Хайко Маас предупреди Русия, че подкрепата на неговата страна относно доизграждането на газопровода "Северен поток 2" е изложена на риск, ако Кремъл не съдейства за изясняване на случая с отравянето на Алексей Навални. 

Това е първият път, когато министър от кабинета на Меркел изрично свързва съдбата на газопровода, минаващ през Балтийско море, с разследването на руския опозиционер, съобщава Bloomberg.

През август Алексей Навални беше приет в болница заради отравяне, което беше възприето от много страни като опит за убийство.

На 22 август Навални напусна Русия, за да получи лечение в Германия, след като лекуващите го лекари в град Омск одобриха транспортирането му.

„Повече от 100 компании от 12 европейски държави са част от„ Северен поток 2 “, като около половината от тях са германски“, заяви Хайко Маас пред германския вестник Bild am Sonntag. „Със сигурност се надявам руснаците да не ни принуждават да променим позицията си“, добави още министърът.

Констатацията на германските военни от тази седмица, че Навални е бил отровен с нервен агент „Новичок“, е оказала натиск върху спорната подкрепа на Меркел за "Северен поток 2", който ще доставя руски газ директно до най-голямата икономика в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Каква политическа конфронтация, бе: СОП? Газпром да не е длъжен да спонсорира чужда държава хем един тираничен превратаджийски режим? Тебе наистина трябва да те препарират за почуда и присмех на бъдещите поколения. Газпром е частна компания от суверенна държава и ще транспортира продукцията си от където реши и откъдето може, според договорите и споразуменията с клиенти и други държави, а ако тебе не ти харесва, можеш да се обесиш, ако искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Рядко съм срещал твърдение, което да е по-далеч от разума---хахаха, не е толкова рядко.. всяко твое твърдение е лишено от логика. :):) знаем те, незнам къде беше изчезнал няколко месеца, но не ни липсваше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
cherney
преди 3 години
"До момента ..... нищо. Защо???"Защото този морски съд, който продължи работата по СП 2 трябва да бъде застрахован. И коя е тази компания, която ще направи подобна застраховка, знаейки, че подобна сделка я изхвърля от щатския пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я ми покажи къде съм казал, че рашниците харчат много? Не харчат много, щото нямат. Икономиката по-малка от Испания или Италия.И малко не трябва да им се дава, докато ползват парите за нападения върху съседни страни и за гнусна пропаганда и дезинформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Харчат, но основно пари събрани от данъци.А не отчетени пари от назначени олигарси!Кажи ми някоя американска държавна фирма, която да ползва икономическото си положение за политическа конфронтация, както например Газпром и опита за заобикалянето на Украйна? Хайде де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Съединените щати харчат за въоръжаване най-много в света. Те харчат повече от следващите 10 ВЗЕТИ ЗАЕДНО. Всички останали държави в света имат общо 10 самолетоносача. Щатите имат 11. Обаче - видиш ли ти - руснаците харчат много. Рядко съм срещал твърдение, което да е по-далеч от разума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Докато жужето използва икономиката за политически цели, да харчи парите от газа и нефта за въоръжаване, държавен тероризъм, частни армии, пълчища от *** и дезинформация и тн и тн. - така ще е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Съгласна съм с нобел. От древни времена политиката и икономиката се смесват. Различни мислители са разглеждали тази взаимна връзка. Например, икономиката определя политиката, "политиката е концентриран израз на икономиката" и др. Огледайте се в случващото се и ще откриете това правило навсякъде. Ако виждате изключения, моля споделете ги. Но не завоалирани случаи и оттам невидими за гражданите, а истински изключения на обективна политика, която игнорира икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Ами сигурно е защото сме в ЕС и НАТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Прав си че, не си платил. Платиха гърците за евтин LNG оставиха си го в Гърция, а на нас продадоха от транзита им от русия. Количествата бяха около 500 млн тона. Това бе представено като реверс. Защо газта за Елада е по-евтина от тази за България въпреки по-дългия маршрут, на теб оставам да отговориш. Освен това сме задължени да купуваме руски газ до 2025 година, съгласно подписани договори. Руснаците също са задължени да ни платят 1 100 000 000 такси до 2030 г, но няма да го направят. Можеш да ми отговориш, защо така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още