IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция увеличи морската си граница в Йонийско море

Промяната получи пълната подкрепа на гръцкия парламент, каквото е изискването на Конституцията

08:27 | 21.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Гръцкият парламент одобри късно снощи предложението на външното министерство за увеличение на изключителната икономическа зона в Йонийско море, съобщава AnaMpa. Проектът беше подкрепен от 284 депутати в 300-местния гръцки парламент.

За промяната гласуваха и депутатите от опозиционните партии. В дебатите присъстваха 16 депутати на Комунистическата партия, но те не участваха във вота. Така законопроектът получи нужното по Конституция мнозинство, за да влезе в сила.

Промяната е в съзвучие с конвенцията на ООН за морските граници, подписана през 1982 година - до 12 морски мили от сушата. Желанието на Гърция за промяната на границите в региона беше заявено през август 2020 година и предизвика сериозни търкания с Турция. В момента икономическата зона на Гърция в спорния регион е до 6 морски мили от сушата.

Страната е подписала споразумения с Италия и Египет по казуса.

Пред парламента гръцкият премиер Киракос Мицотакис коментира, че страната упражнява своите права по силата на международното право. "Насилието не води до справедливост. Справедливостта поражда мир", заяви той в послание, насочено към Турция, отбелязва още гръцката информационна агенция.

Той отбеляза още, че страната е в правото си да увеличава своите граници, включително и около о. Крит и на юг, с което ще влезе в сблъсък с Турция. Подобна е позицията и на външния министър на страната Никос Дендиас.

Мицотакис заяви още, че гръцката позиция е ясна: "Когато провокациите спрат, започват преговорите". Неговият коментира е свързан с очаквания рестарт на разговорите между Турция и Гърция след броени дни за провокациите в Средиземно море. Двете страни не са имали официални преговори по темата от 2016 година.

Турското външно министерство вече реагира на промяната. Според позицията, цитирана от англоезичното издание "Катимерини", промяната се отнася до Йонийско море, а не до Егейско, където са споровете между двете държави. Призивът на институцията е Атина да се въздържа от промени в Егейско море.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още