IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция подписа меморандум за приватизацията на летище Елиникон

80 на сто от инвестицията за Елиникон се очаква да бъде осъществена в продължение на 12 години, а не на 15, както се предвиждаше досега

14:30 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от гейтовете на летището.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Един от гейтовете на летището. Снимка: архив Ройтерс

Гръцкото правителство подписа меморандум за разбирателство с инвестиционната група, водена от Lamda Development, за приватизацията на старото атинско летище Елиникон.

Сделката се очакваше с интерес, тъй като бе сред условията, поставени от международните кредитори на страната, за да може да стартира процедурата по изплащането на транша от 7,5 млрд. евро по третия спасителен пакет, съобщават гръцките вестници днес, цитирани от БТА.

Подписите под окончателния договор ще бъде положени в следващите месеци.

Меморандумът предвижда промени в първоначалния план на инвестиционната група, която е осигурила финансиране от Дубай и Китай.

Сделката предвижда покупкопродажба на 100 процента от акциите на компанията, управляваща старото летище Елиникон.

Новите актуализации включват значително увеличаване на общата инвестиция. Атина се надява нейният размер да възлезе на 8 млрд. евро. 

Независимо от подписания меморандум правителството в Атина все още не е изпълнило останалите искания на кредиторите. 

80 на сто от инвестицията за Елиникон се очаква да бъде осъществена в продължение на 12 години, а не на 15, както предвиждаше първоначалният договор по тази сделка, коментира в. "Нафтемборики".

„Та неа" цитира шефа на фонда, управляващ държавните активи на страната Стериос Пицорлас, който казва, че инвестицията ще сложи своя отпечатък върху новия път на развитие на страната.

Проектът за старото летище Елиникон предвижда изграждането на най-големия в Европа градски парк. Реализацията му ще осигури хиляди работни места, казва още Пицорлас.

Миналата година Гърция подписа споразумение с международните кредитори в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ, което предвижда приходите от приватизация да възлязат на 50 млрд. евро, които да бъдат включени в нов приватизационен фонд.

Съгласно тази договореност половината от тези средства се предвижда да бъдат използвани за икономическото развитие, а другата половина - за погасяване на държавния дълг.   
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още