IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира да излезе отново на пазарите през май

МВФ иска гръцкият дълг да бъде намален, тъй като смята, че е неустойчив, докато европейците не желаят и да чуват за разсрочване на това бреме за по-дълъг период

12:10 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Гърция планира да излезе отново на пазарите още през май, като за целта този път страната смята да емитира десетгодишни облигации, съобщава в. "Вима", цитиран от БТА. Този план според изданието е разисквал гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос във Вашингтон в рамките на пролетната сесия на Международния валутген фонд (МВФ). 

Сделката, която министърът договарял във Вашингтон, била Атина да получи желаното от нея разрешение от европейските кредитори за мерките, които ще бъдат прилагани по облекчаване на гръцкия дълг, а с новата емисия облигации правителството на премиера Алексис Ципрас възнамерявало да се домогне до "бърза победа". 

Като такава "бърза победа" се смята приватизацията в енергийния сектор и по-специално на двете енергийни компания - газовия оператор Desfa и петролната Hellenic Petroleum (за първата вече има одобрен кандидат за покупка, а за втората се търсят оферти до средата май). Управителят на гръцката централна банка нарече тази приватизация "емблематична", за да може Гърция да отправи към пазарите нов сигнал за доверие. 

Колкото до гръцкия дълг, неговото облекчаване можело да се сведе до два варианта, един от които е ЕЦБ и централните банки на страните от еврозоната да върнат на Гърция печалбите от притежаваните от тях гръцки облигации. Френското предложение в тази насока предвижда на година (от 2019 до 2022 г.) на Гърция да бъдат връщани по един милиард евро. 

Втората опция, пак според френското предложение, да се види какъв ще е растежът на гръцката икономика, така че погасяването на гръцкия дълг да е в съответствие с него. 

МВФ иска гръцкият дълг да бъде намален, тъй като смята, че е неустойчив, докато европейците не желаят и да чуват за разсрочване на това бреме за по-дълъг период. Сега МВФ е готов да продължи да подкрепя Гърция, като остава да се разбере как ще става това. 

От 2010 г. Гърция се възползва от три международни заема за общо над 300 милиарда евро. Освен това получи значително преструктуриране на дълга. Всичко това бе съпроводено от строги мерки за икономии, довели до невиждана рецесия и рязко увеличение на безработицата, която продължава да бъде най-високата в еврозоната (21%).

Едва през 2017 г. страната се върна към икономически растеж (1,4%), след като загуби една четвърт от брутния си вътрешен продукт.

В края на август изтича срокът на действие на програмата за подпомагане с третия международен заем, отпуснат на страната през юли 2015 г. или шест месеца след идването на власт на Алексис Ципрас, ръководителя на лявата партия СИРИЗА. Остават обаче още няколко последни реформи, които страната трябва да направи по искане на кредиторите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още