IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква повече от 30 млн. туристи през тази година

Страната се опитва да привлича туристи не само с море, но и с културни забележителности и гастрономия

12:18 | 06.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Повече от 30 млн. туристи ще посетят Гърция, сочат прогнозите на Гръцката национална туристическа организация (GNTO), цитирани от Аna Mpa. Южната ни съседка ще разчита не само на морския туризъм, а и на яхтения, културния и кулинарния туризъм.

Според експертите в бранша туризмът може да се превърне в „Троянски кон на износа“ на качествените гръцки стоки.

До голяма степен очакваният ръст в сектора се дължи на нестабилността на Турция. Преди дни германските туроператори съобщиха, че Гърция се превръща във втората дестинация за германските туристи през това лято, заради спада на заявките за турските курорти.

GNTO е държавна агенция към гръцкото Министерство на туризма, създадена през 1927 г.

По данни на централната банка на Гърция 2016 г приключва с ръст на броя туристи, но със спад на приходите – с 6,4% до 13,22 млрд. евро. Туристите са харчили около 514,30 евро по време на своята почивка спрямо почти 580 евро през 2015 г. Това е най-ниското ниво на приходите от турист за последните 15 години.

В сектора на туризма работят около една пета от заетите в Гърция. Туризмът осигурява към 20% от брутния вътрешен продукт на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още