IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква 3,5% годишен ръст на икономиката през това десетилетие

Гръцкият централен банкер очаква икономиката да нарасне с 4,8% през следващата година

10:58 | 12.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Гърция ще се разшири с 4,8% през 2022 г. след очаквано възстановяване с 4,2% тази година, заяви централният банкер на страната в телевизионно интервю в неделя, цитиран от Ройтерс.

Миналата година икономиката на страната се сви с 8,2%, по-слабо от очакваното, въпреки много по-ниските приходи от туризъм и строгите ограничения, които гръцкото правителство наложи, за да ограничи разпространението на коронавируса.

В интервю за гръцката телевизия „Антена“, излъчено в неделя, гуверньорът на централната банка на Гърция Янис Стурнарас заяви, че прогнозите за растеж са несигурни, тъй като пандемията все още крие сериозни рискове.

Очаква се икономиката на Гърция да расте с годишен темп от около 3,5% през настоящото десетилетие благодарение на милиардите евро от пакета за възстановяване, договорен с лидерите на ЕС миналата година и други фондове на ЕС, каза Стурнарас. 

„Темп на растеж от 3,5% през десетилетието е много реалистична цел за мен, стига да се възстановяваме бързо“, каза той и добави, че Гърция трябва да реформира държавния си сектор, за да усвоява по-добре тези средства.

Очаква се Гърция да получи около 32 млрд. евро безвъзмездни средства и евтини заеми от фонда за възстановяване на Европейския съюз през следващите години.

Въпреки че страната се справяше по-добре от много други европейски страни, новата вълна на вируса принуди правителството през ноември да възстанови мерките, които преди това беше премахнало.

Гърция се надява, че милионите безплатни тестове за домашна употреба, които тя започна да разпространява тази седмица, и увеличаването на ваксинациите срещу COVID-19 ще помогнат за отварянето на туристическия сектор през следващия месец и ще спасят важния летен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още