IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Португалия са поискали техническа помощ от Световната банка

Институцията ще помага на Атина и Лисабон с експертиза при реформирането на бизнес средата и банковия сектор

20:47 | 05.11.12 г.
Гърция и Португалия са поискали техническа помощ от Световната банка

Гърция и Португалия са се обърнали към Световната банка (СБ) за “техническа помощ”, предаде Bloomberg, като се позова на изявление на директора на институцията Джим Йонг Ким.

Двете най-тежко засегнати от дълговата криза европейски държави официално са поискали съвет по отношение на реформите, свързани с бизнес средата.

В момента представители на СБ и на правителствата в Атина и Лисабон дискутират измерението на помощта.

В по-напреднала фаза са преговорите с правителството на Гърция, коментира Ким. Страната е поискала експертна помощ за реформите на бизнес средата, насочени към насърчаването на икономическия растеж.

На по-ранен етап са преговорите с правителството на Португалия, която също като Гърция се затруднява с постигането на договорените с международните й кредитори фискални цели. Лисабон е поискал консултации за банковия сектор.

Ким посочи, че за Гърция и Португалия опитът на Световната банка с кризите в Южна Корея и Индонезия може да бъде много полезен, предаде Ройтерс.

“Работили сме в много различни държави и сме разрешили много проблеми. Ще предложим натрупания опит и ще видим дали той ще бъде полезен на Гърция и Португалия”, каза още директорът на Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още