IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Италия подписаха споразумение за морските граници в Йонийско море

„Това е исторически ден“, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас

21:07 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:Loulou D&#39;Aki/Bloomberg</p>

Снимка:Loulou D'Aki/Bloomberg

Гърция и Италия подписаха споразумение за морските граници във вторник, създавайки изключителна икономическа зона между двете страни и решавайки дългогодишни въпроси относно риболовните права в Йонийско море.

Сделката, подписана по време на посещение на италианския външен министър Луиджи Ди Майо, е след месеци на напрежение заради природните ресурси в региона на Източното Средиземноморие, където Турция, Гърция и Кипър влязоха в сложно дипломатическо противодействие, припомня Ройтерс.

Подробности за споразумението, което на практика разширява спогодбата от 1977 г. между двете държави относно континенталния шелф в Йонийско море, не бяха налични веднага.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че споразумението потвърждава правото на гръцките острови в района на морските зони и урежда въпросите за правата на риболов.

„Това е исторически ден“, каза Дендиас и добави, че Гърция се стреми да създаде изключителни икономически зони с всички свои съседи.

Гръцко-италианското споразумение беше подписано месеци след сделка за морските граници между Турция и международно признатото правителство на Либия, ръководено от Файез Мустафа ал Сарадж. Това споразумение разгневи Гърция, която казва, че то нарушава нейните собствени суверенни права.

„Морските граници се определят само с валидни сделки“, каза Дендиас.

Гърция и Турция са в противоречие по различни въпроси от десетилетия, вариращи от права за експлоатация на минералите в Егейско море до етнически разделен Кипър.

Италия и Гърция вече са партньори в проекта за газопровод EastMed, предназначен да транспортира 10 милиарда куб. метра газ годишно от морските резервати в Източното Средиземноморие до Гърция, Италия и други страни от Югоизточна Европа.

Двамата министри обсъдиха също туризма и икономическото въздействие на коронавируса. Ди Майо заяви, че е уверен, че италианските туристи ще бъдат допускани без карантинни ограничения, след като Гърция отвори границите си на 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още