IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е напът да убеди инвеститорите, че няма отново да е проблем за Европа

Вероятно до края на годината страната ще излезе на международните пазари, а през лятото на 2018 година - и от спасителната програма, смятат кредиторите ѝ

08:14 | 30.06.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция е напът да изпълни целите си и да излезе отново на международните капиталови пазари до края на годината, а от поредната спасителна програма – през лятото на 2018 година. Това коментираха представители на основните кредитори на страната, цитирани от АР.

Атина има реалната възможност да възстанови публичните си финанси благодарение на реформите и поредните икономии, приети от парламента преди месец, заявиха представители на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм (ESM), които в момента се намират в Гърция.

За зам.-министъра на финансите на Гърция Йоргос Хуларякис успехът на международните пазари ще дойде след изпълнението на реформите и макроикономическата стабилност на страната, допълва Ana Mpa.

Той допълни още, че влизането на Гърция в програмата за количествени облекчения не е необходимо условие за емисия ценни книжа на международните пазари, макар и да е от полза. ЕЦБ трябва да разгледа казуса с Гърция сега, след като беше одобрено споразумението по прегледа на спасителната програма.

Пътят на Гърция за излизането на международните пазари беше отворен именно с това решение на Еврогрупата, взето на 15 юни. След това и Moody`s повиши дългосрочния рейтинг на южната ни съседка, което доведе гръцките държавни ценни книжа до най-ниската им цена от 2009 година насам. В понеделник доходността по 10-годишните гръцки държавни ценни книжа се понижи с 8 пункта до 5,42%, посочи CNBC. 

Анализатори коментираха, че на пазарите вече вярват, че Гърция ще престане да бъде проблем за Европа и ще има нужда от четвърта спасителна програма.

Четвърта спасителна програма обаче е един от най-сериозните аргументи на опозицията в Гърция срещу управляващите. Според „Неа демократия“ управлението на Сириза води страната към нови заеми и програми от кредиторите.

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос отбеляза днес, цитиран от Ana Mpa, че развитието на икономиката е в съзвучие с предвижданията на кабинета. Пазарите не потвърждават най-големите опасения на опозицията и техните негативни сценарии ще се провалят, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 7
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
ЩО НЕ СИ ПИТАТЕ НОВИЯТ ХИБРИДЕН ПРЕЗИДЕНТ НА КОГО Е КРИМ, СЛЕД КОЯТО КАКВО Е МАКЕДОНИЯ И СЛЕД ТОВА ,КАКВО СТАНА СЪС САНКЦИИТЕ НА ЦЕЛИЯТ СВЯТ СРЕЩУ РУСИЯ И КАК ЩЕ ГИ СВАЛИ ГЕНЕРАЛ ЛЬОТЧИКА!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
РУСИЯ НЕ ТИ ДАВА НИТО ДА МИСЛИШ ,НИТО ДА ЖИВЕЕШ НОРМАЛНО .. СЛОЖИЛА СИ Е АГЕНТИТЕ ТУК НАЧЕЛО С ПРЕЗИДЕНТА ВИ ДЕТО ЩЯЛ ДА МАХА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ И БРЮКСЕЛ ТОВА ГОВОРЕШЕ , ТЕ БИЛИ ВРЕДЕЛИ , ДА СТЕ ГО ЧУЛИ ОТ МЕСЕЦИ ДА СПОМЕНАЛ НЕЩО !????БОЛНИ ЧЕРВЕНИ *** СА НЯВСЯКЪДЕ ВЪВ ВЛАСТТА И НЕОБРАЗОВАНИ И НЕКАДЪРНИ , АМИ КАКВИ ДА СА НАЙ ОБИКНОВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ !???ВСИЧКО СЕ ПРАВИ В ИНТЕРЕС НА РУСИЯ И ГАЗА И !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Alx
преди 6 години
Можем само да мечтаем да станем като Гърция. Дори фалира гърците живеят по добре от нас. А за нивото на демокрация дори смисъл няма да говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
ratten
преди 6 години
какво само ги оплювате гърците, бе мишоци?!такива били онакива били. боко вожда е много убав и умен и за това го избиратеаман от клишета и заучени фрази в тия ваши коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
хмм ... зачетох се как се пише, спорно е но и така било правилно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Погледнете съседната нам Гърция. Знам, че мнозина злорадстват на това, което им се случва на гърците. Но да погледнем техния негативен пример. Отпуснаха им стотици милиарди кредити, срещу които те закупиха германски подводници и друго въоръжение. Похарчиха огромни пари за инфраструктура. Сигурно голяма част от парите са попаднали в джобовете на политиците.Сега е дошло време за плащане и започна големият грабеж. Принуждават ги да си продадат пристанища, летища, банки и какво ли още не. Ще кажете, че парите трябва да се връщат. Така е, но нали видяхме как банките създават пари от нищото. Ето така големите държави грабят малките с помощта на финансовата система.Дават ви фиктивни пари на кредит, които после, ако не върнете, ви взимат всичко ценно. Това е технологията на узаконения банков грабеж. Не си мислете, че ни канят за добро в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Бърз анализ на случващото се в Гърция :) От наш ежедневник.Не за добро ни канят в еврозоната. В съвременния глобализиран свят истинският контрол не се осъществява със сила, а с финансова принуда, която се реализира с помощта на декретните пари. За тези, които се чудят що е това декретни пари" - това са шарените хартийки в джобовете ви, които ви внушават и вие си въобразявате, че са пари.Да не мислите, че е случайна изненадващата промяна на европейските комисари да поканят всички страни от ЕС, които не ползват еврото, да се включат в еврозоната? Просто комисарите са ужасно изплашени за властта си и бързат да вкарат всички във финансовия концлагер, наречен евро, от който измъкване няма.Сигурно ще кажете, че преувеличавам. Дали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Кога едни търтеи не са били повече проблем?Има ли някой, който да им вярва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
roli5
преди 6 години
Звучи много наивно!Ха-ха!Гърция да излезе от спасителната програма........наивниците никога не свършват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 6 години
Пише се слято, когато не се отнася за пътуване. "Тръгвам на път..", но "някой е напът да...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още