IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГСДП: Без Меркел няма коалиция

Германските социалдемократи обаче са готови да се борят на избори по всяко време

19:07 | 12.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) съобщи, че може да напусне коалицията с консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на Ангела Меркел, ако тя бъде принудена да се оттегли от канцлерския пост, предава Ройтерс.

След като протежето на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер се отказа от амбициите си за ръководния пост в партията, християндемократите ще трябва да изберат нов лидер и кандидат за канцлер на следващите федерални избори, които трябва да се проведат през октомври 2021 г.

Възможността да има конкурент като партиен лидер, докато остане канцлер, може да се окаже неработеща и да принуди Меркел да подаде оставка по-рано. Тя вече заяви, че няма да се бори за преизбиране, след като ръководи най-голямата икономика в Европа около 15 години.

Това може да предизвика предсрочни избори, не на последно място и заради категоричната позиция на ГСДП, че коалиционното им споразумение е само с Меркел.

Генералният секретар на социалдемократите Ларс Клингбайл заяви, че партията е влязла в коалицията с Меркел. „И ще напуснем коалицията с нея, както е по план на следващите редовни федерални избори“, допълни той в един от най-категоричните коментари от високопоставен представител на ГСДП до момента.

„Не знам да има друга дата на избори“, каза още Клингбайл.

Крехката коалиция вече няколко пъти беше близо до разпадане, а избирането миналата година на двама леви ръководители за нови лидери на ГСДП разклати още повече съюза.

Много депутати искат да предотвратят избори по време на германското председателство на Европейския съюз през второто полугодие на тази година.

Клингбайл заяви, че очаква консерваторите да са наясно с отговорностите си и да „не избягат от председателството на ЕС“.

Макар че ГСДП иска да остане в правителството с консерваторите до края на мандата му, тя е готова да се бори на избори по всяко време, допълни той.

Крамп-Каренбауер осуети плана на ХДС и Меркел за гладко предаване на властта в понеделник, когато направи изявлението си след месеци на нарастващи съмнения дали е подходяща за ръководния пост.

Капката, която преля чашата, дойде миналата седмица, когато местен клон на ХДС не се съобрази с нарежданията й и гласува с крайната десница за избирането на местен лидер, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още