IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият премиер: Говорим за ваксинационни сертификати, не за паспорти

Сертификатите няма да ограничават пътуванията, а ще създават "бързи коридори", смята Кириакос Мицотакис

18:15 | 21.01.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не трябва да бъркаме ваксинационните сертификати с паспорти, пише гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в коментар за EurActiv. Той е инициатор на идеята ваксинацията срещу коронавирус да бъде вписана в сертификат, а притежателите му да могат да пътуват, избягвайки изискванията като отрицателен PCR-тест или карантина.

Това обаче вече повдигна дебата за правния статут на тези сертификати и какви свободи могат да носят те.

Мицотакис е категоричен, че ваксинационните сертификати няма да разделят европейците на две категории - ваксинирани и неваксинирани, а ще създадат "бързи коридори" за пътуване. По тази причина и той повдига въпроса, който ще бъде обсъден по-късно тази вечер (21 януари) на Европейския съвет.

Според гръцкия премиер лидерите на ЕС трябва да коментират темата именно сега, още в началото на кампанията по ваксиниране, за да бъдем подготвени до лятото. Гърция вече е изработила модел на сертификат за ваксинираните си граждани. Той съдържа QR-код, имената на ваксинирания, идентификационни данни и вида на ваксината, която е поставена.

Тази бланка ще бъде показана на лидерите на ЕС по време на дебатите.

От няколко дни в България вече е факт електронният сертификат за ваксиниране срещу COVID-19. Документът беше представен във вторник от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заедно с функционалността на електронното здравно досие.

Мицотакис пише още в коментара си, че няма намерение да прави ваксинирането в Гърция задължително. "Приемам, че много граждани, които не са в рискови групи, могат да останат неваксинирани още известно време. По тази причина и ще оставим нашата система за тестване по летищата", допълва той.

Разпространението на коронавируса е основната тема на Европейския съвет тази вечер. В поканата си към лидерите председателят Шарл Мишел посочи, че ще бъдат обсъдени най-добрите практики, предприети от членовете на общността срещу заболяването.

"Ускоряването на процеса по ваксиниране в ЕС е нашият абсолютен приоритет", написа Мишел. Той посочи, че представители на ЕК ще информират държавите за доставките на ваксини, възможностите за бъдещо увеличение на производството, както и предоставяне на ваксини на трети страни.

Преди дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също подкрепи издаването на сертификати за поставени ваксини, но допълни, че нейната позиция покрива медицинската страна на въпроса. Какви права ще дават тези сертификати е политически въпрос, допълниха от Брюксел.

Заседанието, което ще бъде дистанционно чрез видеоконферентна връзка, започва от 19 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
а как ще накараш работниците ако не искат ? Предполагам че не използваш методите на ковачки с кренвиршите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
в действителност фашистите са отричали ваксинирането по принцип , смятали са го за еврейска измишльотина ... :))) ... кво общо има демокрацията с правенето на кинти ... ?! аз знам как затвориха на разни познати цеховете за по 15 дена заради огнища от заразени ... ти си седиш в некой аквариум и цъкаш по цел ден браузърчето/ексел и копи/пейст ... имам други познати им затвориха склада за 10дена та бачкаха през почивните дни по празниците за да наваксат ... по магазините и борсите рзи+полиция+общински , ходят акт след акт за неспазване на мерките ... идват рзи на проверка : - къде са ви маските , дезинфенктантите и преградите ... ?! я едно актче за отскок ... - аааа не , ние цялата фабрикам сме ваксинирани , ето сертификатите ...- добре , браво , юнаци ... :))) ... - я идете там в аквариума на офисният планктон , и neon с него разбира се , да им видите маските и дезинфенктантите ... - разбира се ще идем , са ще им измислим нещо ... и по-живо поздраво всеки откъде е ... :)))тъй че , ако искаш и сиренце към хлаба , скоро ще трябва и да си ваксиниран ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
вече стана като във вица--и някой ограничил ли е?-- не, сър!-- тогава защо още реве!-- студиоаа, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
готин , ти си седиш у вас и ти е през шмайзера , щото цоцаш от ТЕЛК ... ама влизал ли си в шивашка фабрика от 800-900-2000 човека по цеховете ... ?! всички се ваксинират и точка , нема си прецакват хората бизнеса и живота и заплатите заради шепа *** дето вика khao , ареса ми сравнението ... :))) ... ти ще можеш ли да влизаш във фабриката . гарантирам ти твърдо не , ако не си ваксиниран . или по оборотните складове за хранителни стоки , отиват и се ваксинират в редичка и всеки носи сертификат , че са като гледам колко са се наредили в бюрото по трудът , хич нема да им крои шапка некой . да му затворят под карантина бизнеса , заради некой заразен , при условие че има решение и то безплатно засега ... !!седите си неандреталците у вас си и си четете за правата на арменския поп ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Няма значение дали ваксината е задължителна или не - свободата на движение на българските граждани в България не може да ограничава по никакъв начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
това е още един довод ваксината да стане задължителна..ама не я правят задължителна гадовете..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
сега колко човека ходили.... ти тъъъп ли си ? Колкото толкова, ти каза че било прецедент... аз ти казвам че не е! .. и ти го доказвам!Ти каза че щяла да бъде задължителна, никой друг освен теб и шепа *** не го е казал... дай линк от някой официален канал където е казано че Ковид ваксината ще бъде задължителна !Чакам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
А колко човека ходят на такива места - има ли 1000-2000 годишно?Това да се иска ваксина за посещаване на тропиците е едно, а това да се иска ваксина за да ходиш на ресторант или на работа съвсем друго...Забранено да се ограничава движението на българите из територията на страната по Конституция, дори пуснати под гаранция от съда могат да се разхождат свободно из целия ес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
едно бързо търсене в гугъл.... и воала:искат сертификат че си ваксиниран от жълта треска !https://***.who.int/ith/2016-ith-county-list.pdfДа не говорим че и Ковид ваксината не е задължителна, въпреки намеците ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ааа, сега стана за лица над 18 :):) ... после да не измениш още нещо от смелото ти изказване и да не се окаже че има задължителни и за възрастни.Я да видим дали няма задължителни за някои екзотични дестинации, примерно за пътуване в Африка. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още