IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксина срещу COVID за медиците

Здравният министър може да разширява обхвата на задължителната ваксинация при управлението на пандемията

11:24 | 23.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лекарите и работещите в социалните домове в Гърция задължително ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, реши гръцкият парламент.

Депутатите на консервативната "Неа демократиа" и левоцентристката формация KINAL, в която през 2018 година се обединиха ПАСОК, "Потами" и още няколко партии, подкрепиха идеята, предложена от здравното министерство. Против предложението бяха бившите управляващи от Сириза, Комунистическата партия (ККЕ) и движението на бившия финансов министър Варуфакис - МЕРА 25, съобщава Ana Mpa.

Така към 16 август работещите в социални центрове трябва да имат поставена поне една доза ваксина, а след това да довършат ваксинационния си курс. За медиците, включително и парамедици и всички работещи в болнични заведения, задължението е до 1 септември.

Задължението е за всички, включително и за работещите в частните болници или центрове. Изключение ще бъде направено за тези, които са преболедували преди до шест месеца, както и за хората, които по здравословни причини не могат да се ваксинират.

Отказалите задължителната ваксинация ще бъдат в неплатен отпуск, по време на който работодателите няма да плащат никакви осигуровки. Те ще бъдат в това положение, докато не поставят първа доза ваксина или "докато трае пандемията".

На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 хил. до 50 хил. евро. При повторно нарушение - от 20 хил. до 200 хил. евро.

С промените в законодателството работодателите ще могат да искат от своите служители в други сфери сертификат, указващ статута им по отношение на коронавируса - ваксина, преболедуване или отрицателен тест. Тези данни ще бъдат събирани в специална платформа от 31 декември 2021 година.

Депутатите дадоха възможност на здравния министър да разширява сферите, в които ваксинацията срещу коронавируса може да бъде задължителна. Министерството ще взима такова решение на база на развитието на пандемията.

По данни на здравното министерство в страната 90% от лекарите в Гърция и 73% от сестрите вече са ваксинирани срещу коронавируса. 52% от пълнолетните гърци имат една поставена доза, а 44% са завършили напълно своя ваксинационен курс, посочва Greek reporter.

Задължителната ваксинация на медицинския персонал изкара на улицата хиляди гърци в последните дни, като най-масови са протестите в Атина, Солун и Йоанина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
освен медиците да напуснат масово раота или с купен вакса паспорт или с фотошоп и проблема е решен. Кат разбира се аз бих избрал първия вариант, да скиат тогаа за кво стаа въпрос ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
айде скоро и у нас ... антиваксърските павета на опашка за помощи за безработни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още