IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Протакането на Brexit вреди на британската икономика

Според банката има риск излизането на Великобритания от ЕС да бъде отложено за дата, която е по-близка до новия краен срок 31 октомври

12:39 | 26.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продължителният развод на Великобритания с Европейския съюз вреди на петата по големина икономика в света, тъй като свиващите се инвестиции на компаниите, признаците за предстоящо сътресение на пазара на труда и слабата производителност засягат растежа, съобщава Goldman Sachs, цитирана от Ройтерс.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март, въпреки че премиерът Тереза Мей не можа да получи одобрението на парламента за сделката си за развода. Новият краен срок е 31 октомври, повече от три години след референдума през 2016 г.

Не е ясно кога, как и дори дали Brexit ще се случи.

Goldman Sachs отбелязва в съобщение до клиентите си, че според основният й сценарий сделката за напускането трябва да бъде ратифицирана до 22 май, но има риск излизането на Великобритания да бъде отложено за дата, която е много по-близка до новия краен срок 31 октомври.

„Политиката около Brexit се протака все повече и в резултат на това страничните ефекти на Brexit върху британската икономика се усилват“, пише Goldman в съобщение, озаглавено „Brexit – симптоми на оттеглянето“.

Според банката британската икономика се представя по-слабо от останалите развити икономики от средата на 2016 г. насам, като е загубила близо 2,5% от брутния вътрешен продукт в сравнение с пътя й на растеж преди референдума. Това до голяма степен се дължи на по-слабите инвестиции.

През февруари гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви, че Великобритания е загубила около 1,5% от брутния си вътрешен продукт в сравнение с очакванията на централната банка преди референдума. Този месец Карни посочи, че несигурността, пред която са изправени британските компании, „е скочила до тавана“ заради Brexit.

Капиталовите разходи на компаниите са особено намалели, а силните данни за заетостта прикриват задълбочаващо се неравно разпределение на ресурси към служителите вместо към капитала, което в крайна сметка ще намали ефективността на икономиката, отбелязва Goldman.

След референдума компаниите са наемали служители вместо да инвестират в капитал, допълват икономисти на банката.

Инвестициите на бизнеса са постигнали кумулативен растеж от едва 0,3% от юни 2016 г. насам, а 2018 беше първата година от най-малко половин век насам, в която инвестициите на бизнеса се свиха през всички тримесечия, без да има рецесия, пише Goldman.

Все по-затегнатият пазар на труда – безработицата е на най-ниското си равнище от началото на 1975 г., и нарастването на заплащането с най-бързия темп от над десет години, може също да е признак за натиск, а не за устойчивост.

Ниските инвестиции в съчетание със затегнат пазар на труда вероятно ще навредят на цялостната ефективност на икономиката и следователно ще „задълбочат хроничната слаба производителност във Великобритания“, смята Goldman.

Производителността във Великобритания изостава от тази в САЩ, Германия и Франция през последните десет години.
Бизнес лидерите вече задействаха планове за справяне с допълнителните проверки на границата между Великобритания и ЕС след Brexit, тъй като се опасяват, че те ще задръстят пристанищата и търговските пътища и ще изместят снабдителните вериги в Европа и отвъд границите на Стария континент.

Опонентите се опасяват, че Brexit ще направи Великобритания по-бедна и ще раздели Запада в момент, когато той трябва да се справя с необичайния президентски мандат на Доналд Тръмп в САЩ и растящата увереност на Русия и Китай.

Привържениците на Brexit казват, че ще има краткосрочни нарушения, но в дългосрочен план Великобритания ще процъфтява, ако се освободи от по думите им обречения на неуспех експеримент с доминиран от Германия съюз и прекомерни, финансирани с дълг, социални разходи.

„Докато излизането на Великобритания от ЕС не бъде разрешено, трудно можем да очакваме силно възобновяване на растежа. През 2020 г., ако бъде взето решение за Brexit, очакваме повишаване на активността благодарение на отслабването на несигурността“, отбелязва Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още