IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобите за неваксинирани срещу Covid в Европа се превръщат в реалност

Задължителната ваксинация се възприема във все повече държави като начин за справяне с пандемията

17:58 | 16.01.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 17 януари 2022 година неваксинираните гърци на възраст над 60 години ще плащат глоби в размер на 100 евро на месец, пише Bloomberg. В южната ни съседка ваксинацията за възрастните хора е задължителна, мотивирана от данните, че 9 от 10 смъртни случая, свъзани с коронавируса, са на хора от тази възрастова група.

Задължителната ваксинация за хората над 60 години беше обявена през ноември 2021 година и тогава данните на здравното министерство сочеха, че около 520 хил. гърци в тази група не са ваксинирани. През последните месеци броят им е намалял с 220 хил., а някои от останалите се опитват да получат изключение от правилото, посочвайки, че не могат да се ваксинират по медицински причини.

Събраните средства от глобите ще бъдат разпределяни между болниците в страната.

Към задължителна ваксинация и санкции за хората, които не я изпълняват, върви и Австрия. Днес (16 януари) правителстовото представи своя ваксинационен план от 1 февруари. В него се предвижда задължителна ваксинация за всички над 18 години, както и известен гратисен период преди налагането на глоби - средата на март, при неизпълнение на предписанията.

Според разчетите на правителството на задължителна ваксинация подлежат 7,7 млн. души - австрийски граждани и постоянно пребиваващи в страната. От тях 1,4 млн. все още не са ваксинирани. Само 2,5 млн. австрийци са си поставили бустерна доза, сочат още данните.

Изключение от задължението да се ваксинират ще се допуска само за бременни жени, хора с медицински противопоказания, както и преболедувалите в период до 180 дни. От 15 март полицията и други институции ще имат право да проверяват ваксинационния статус и да налагат глоби за неваксинирани.

Санкциите могат да достигнат до 3600 евро, коментира канцлерът на Австрия Карл Нехамер, цитиран от Bloomberg. Освен това хората без ваксина ще бъдат ограничени и няма да могат да посещават магазини, освен тези за основни стоки, ресторанти или хотели. Бъдещи мерки обаче могат да затегнат още повече рестрикциите и неваксинираните срещу коронавируса да не могат да стигнат до работните си места.

Близо 20 хил. души протестираха във Виена срещу плановете на правителството в събота (15 януари).

Идеята за задължителни ваксини си прокарва все повече път в Европа. Италия обмисля да направи имунизацията срещу коронавируса задължителна за хора над 50 години, а френският президент Еманюел Макрон обеща да "стъжни" живота на неваксинираните.

ваксини ваксини

Източник: Евростат

Нивото на ваксиниране в Гърция и Австрия е под средното за ЕС. В дъното на класацията си остава България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Най-добре е да се екзекутират неваксинираните, за да бъдат предпазени от ковид! Световно умопомрачение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Наченки на дебилизъм, кайш? Да си ваксиниран и да заразяваш (значи убиваш) околните, защото се смяташ за защитен, това какво е, ако не дебилизъм? Ама вакснатите заразяващи околните са високо интелигентни **** и затова не им се полагат тояги? Бе що не си пиеш редовно хапчетата за интелигентност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Много е просто. Зеленикаквият сертификат решава проблема. Нямаш ли зеленикакъв сертификат следва глоба, при повтаряне затвор. Значи бустерните дози ще трябва да се турят през абокадо. Натам върви работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 2 години
на този абсурд, дните му са преброени, споко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 10
petrg5s
преди 2 години
Щом убиваш невинни,не те интересуваш от обществото и си ниско интелигентен *** с леки наченки на деблизъм,за да разбереш какво става,естествено че ще ядеш тоягата.Но това трябваше да се прави миналата година,вече няма смисъл от никакви мерки и ваксинации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Фашизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Чудя се как да определя това, което се случва с момента. ОТВРАТ. Това е. Видя се, че ваксините нямат ефекта, който се очакваше. Още - ни казват! И догога?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
windfall
преди 2 години
Не става ясно дали ваксинираните ще бъдат глобявани, ако се разболеят от Ковид. Ще им се отнема ли зеления сертификат? Или на всеки два месеца ще се глобяват, ако не се набучат на следващата игла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Значи толерираме разноцвентите, друговерците, сексуално извратените и мързеливите. Но никаква толерантност към антиваксърите!Задължително ще ги ваксинираме, дори да не искат. Защото сме загрижени за тяхното здраве! А не трябва ли да положим същата грижа за пушачите и алкохолиците? И тяхното здраве е важно. Представете си колко животи ще спаси един "сух режим" например.А какво стана с дебатите по важните въпроси? Медиите пропагандират единственото "правилно" мнение и само една гледна точка. На Хитлер щеше да му хареса. Бил е австриец.Чудя се за какво ли ще са следващите задължителни инжекции? Може би подкожни предаватели, заместващи личните карти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
aristotel
преди 2 години
НЕ СМЕ НАРОДНе сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша.Петко Славейков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още