IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на Deutsche Bank препоръчва нов план за Гърция

Деликатният въпрос е под каква форма би трябвало да бъде това финансиране - нови кредити или ново опрощаване на част от дълга, коментира Давид Фолкертс-Ландау

19:51 | 02.11.12 г. 4
<p>
	Протест срещу мерките за бюджетни икономии в центъра на Атина, 1 ноември 2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу мерките за бюджетни икономии в центъра на Атина, 1 ноември 2012 г. Снимка: Ройтерс

Нови европейски помощи за Гърция препоръчва главният икономист на Deutsche Bank Давид Фолкертс-Ландау в интервю за утрешния брой на германския Frankfurter Allgemeine Zeitung.

До този момент Германия изключва варианта за отпускането на допълнителни средства освен вече предвидените.

Дали Гърция се нуждае от нов план за европейска помощ? "Ако искаме да запазим еврото в сегашната му форма, то отговорът е "да". Изискванията на тройката достигат лимита на поносимото от политическа гледна точка в Гърция", отговаря Фолкертс-Ландау.

"Деликатният въпрос е под каква форма би трябвало да бъде това финансиране - нови кредити или ново опрощаване на част от дълга, в което държавните кредитори също би трябвало да участват", подчертава главният икономист на Deutsche Bank.

Ако европейските страни не искат да се говори за ново преструктуриране на гръцкия дълг, защото това би било синоним на преки загуби на държавни пари, "то тогава в скоро време ще се наложи да бъдат предоставени нови кредити", коментира Фолкертс-Ландау.

Атина преговаря от три месеца с Европейския съюз (ЕС), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), за да договори необходимите бюджетни съкращения и структурни реформи.

Страната иска от кредиторите си допълнителна отсрочка от две години за изпълнението на програмата за оздравяване, за която те настояват.

През 2015 г. дългът на Гърция се очаква да достигне 207,7% от брутния й вътрешен продукт (БВП), сочи последната прогноза на правителството в Атина.

Споразумението с международните кредитори предвиждаше дълговата тежест на страната да бъде понижена до 120% през 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
И аз имам алтернативен план за Гърция - да фалира и да ми ядат оная работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 11 години
Усредняват пичовете. Ако са купували ДЦК на 100 номинал, сега ще има да усредняват още няколко 100-ин милиарда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
"нови кредити или ново опрощаване на част от дълга" - не им ли дадоха вече нови кредити и не им ли опростиха част от дълга? - явно нито едното, нито другото работи. Едно от определенията за лудост е: "Лудият продължава да прави едно и също и да очаква различен резултат."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"През 2015 г. дългът на Гърция се очаква да достигне 207,7% от брутния й вътрешен продукт " За да не загубят 100 милиарда ще се набутат с 200 . Това е гениално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още