IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските туристи ще избягват Турция през това лято

От ситуацията с пълна сила се възползва Гърция – страната е втората по популярност дестинация за германците

17:57 | 02.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Германските туристи избягват Турция, сочат данните за записванията за летните отпуски, цитирани от GfK. От ситуацията се възползват Гърция и Египет, допълва Ройтерс.

Годишно туризмът добавя около 30 млрд. долара към брутния вътрешен продукт на Турция. Серията от атентати и опитът за преврат през миналото лято обаче значително влошават ситуацията – първоначалните данни за ранните резервации от Германия показват спад на туристите с 58% на годишна база.

Гърция и Египет са основните дестинации, които ще се възползват от отлива на туристи от турските курорти. Записванията за Гърция са с 67% повече спрямо края на януари 2016 година, показват още данните на GfK. Така страната е вече втората по популярност дестинация за германските туристи след Балеарските острови.

Туристическата агенция TUI вече съобщи за ръст на резервациите за островите Крит, Родос и Кос. Компанията е трябвало да увеличи капацитета си с 40% за това лято, за да посрещне увеличеното търсене за тези направления.

По отношение на Египет резервациите се увеличават с 91% спрямо миналия януари. Все още обаче германците, които искат да почиват там са с 23% по-малко от пика, регистриран през 2011 година.

Заради спада на туристите се очаква Турция да намали цените, а Испания и Гърция – напротив, да се възползват от ситуацията и цените там да скочат, прогнозират от Германската туристическа асоциация DRV. Тези очаквания вече се потвърждават от сайта за онлайн резервации Holidaycheck, който показва, че турските хотели намаляват цената с 12% спрямо миналата година.

В същото време гръцките хотели са увеличили цената с 5%.

DVR очакват, че това лято германците ще похарчат повече по време на своята лятна почивка. През 2016 година имаше ръст от 2% до общо 59,8 млрд. евро, допълва още Ройтерс. Германците са на трето място по размера на разходите, които правят по време на почивката си, след китайците и американците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още