IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските консерватори призоваха Меркел и Зеехофер да решат конфликта си

По време на обща среща в понеделник парламентарните групи на двете формации поискаха Меркел и Зеехофер да се помирят

20:34 | 02.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел и Хорст Зеехофер <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер Снимка: Ройтерс

Депутати от двете партии в консервативния управляващ блок Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС), призоваха своите лидери – германския канцлер Ангела Меркел и вътрешния министър Хорст Зеехофер, да решат конфликта помежду си за миграционната политика, който застрашава съществуването на правителството в Берлин.

По време на обща среща в понеделник парламентарните групи на двете формации поискаха Меркел и Зеехофер „да заровят томахавките“, посочва агенция Ройтерс.  

Високопоставеният депутат на ХДС Фолкер Каудер заяви, че очаква решение да бъде постигнато тази вечер, когато двамата ще проведат ключова среща, която вече започна след известно закъснение. „Ще останем заедно“, категоричен бе той.

Посредник в разговорите е председателят на Бундестага Волфганг Шойбле, предаде БТА. По-рано той също отправи призив за помирение, посочвайки, че коалицията се намира на ръба на пропаст.

Малко преди началото на срещата в изявление пред излизащия в Мюнхен авторитетен вестник „Зюддойче Цайтунг“ Зеехофер каза, че Меркел дължи канцлерския си пост на него. 

„Няма да позволя да бъда уволнен от един канцлер, който е канцлер само благодарение на мен. Човекът, когото настаних на този пост, сега се опитва да ме изхвърли“, каза той. 

В същото време хардлайнерът на ХСС Александер Добринд заяви, че проблемите между коалиционните партньори са „решими“.

Според източници на Ройтерс по време на същата среща Меркел е заявила, че съществува голямо желание за уреждане на конфликта, обещавайки да направи всичко възможно, за да постигне споразумение.  

Тази вечер в 20 ч. по Гринуич (23 ч. българско време) ще се проведе и среща на лидерите на трите партии в управляващата коалиция - ХДС, ХСС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Абсолютно неморално е представителите на една партия да продължават да работят заедно при положение, че има тотално противоположни мнения за това как да се разреши фундаментален проблем като приема на огромно количество нежелани пришълци. В тази ситуация разцеплението на партията е единственият изход. Лявото крило около около Меркел трябва да бъде лишено от подкрепата на дясното крило около Зеерхофер. Няма никаква причина за единомислие и компромис при положение, че страната нито е във война, нито се бори с природно бедствие. Когато в една страна има демокрация, а не диктатура, подкрепата може да се оттдегли по всяко време особено след провал за всеки лидер. Зеерхофер трябва да помисли за коалиция с Алтернатива за Германия ако иска да оцелее и той и партията му в противен случай изборите тази есен може и да са му последни като лидер, а партията му да бъде изтрита от политическата карта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още