IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските консерватори клонят към протежето на Меркел за нов лидер на ХДС

Според 35% подкрепа заслужава Анегрет Крамп-Каренбауер, която е секретар на партията

19:00 | 09.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Анегрет Крамп-Каренбауер <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анегрет Крамп-Каренбауер Снимка: Ройтерс

Германските консерватори подкрепят с малко мнозинство протежето на канцлера Ангела Меркел за нейни наследник на лидерския пост в Християндемократическия съюз (ХДС). Това показва проучване сред поддръжниците на консервативния управляващ блок, в чийто състав влиза също баварския Християнсоциален съюз (ХСС).

Според 35% от тях подкрепа заслужава Анегрет Крамп-Каренбауер - секретар на партията, става ясно от данните, събрани за телевизия ZDF.

Бизнесменът Фридрих Мерц, който се завърна от политическа пенсия, получава гласовете на 33%, а здравният министър Йенс Шпан събира 7%, съобщава Ройтерс.

Делегатите на ХДС ще изберат нов лидер на партиен конгрес през декември, но възгледите на по-широкия консервативен блок се очаква да формират в основната част вота. Спечелилият лидерския пост по всяка вероятност ще стане и кандидат на ХДС за канцлер на следващите избори през 2021 г.

Въпреки че се оттегля от партийния пост, Меркел обеща да продължи до край мандата си на канцлер. Независимо от това съществуват спекулации, че тя може да се оттегли предсрочно, ако Мерц или Шпан спечелят поста.

Мерц, който се намира вдясно от Меркел на политическия спектър, се е обадил на Меркел, за да я увери в подкрепата и сътрудничеството си, ако бъде избран, съобщи списание Spiegel.

Бизнесменът е председател на германското звено на BlackRock, чиито офиси в Мюнхен бяха претърсени във вторник като част от най-голямото следвоенно разследване за измама в Германия. То покрива периода между 2007 г. и 2011 г., преди Мерц да се присъедини към фонда.

Подобни гаранции на канцлера даде и Шпан в интервю за медийната група Funke. „Като партиен лидер ще работя с нея в доверие както досега“, заяви той.

Според допитването, проведено сред 1200 души, 63% са доволни от това, че Меркел ще остане канцлер до 2021 г., а 34% не са.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още