IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските инвеститори „се покриха“ преди изборите в неделя

Кристин Лагард вярва, че прякото въздействие на китайската компания за недвижими имоти Evergrande над Европа ще бъде „ограничено“.

19:30 | 24.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ден преди изборите за Бундестага в Германия местният основен борсов индекс Dax компенсира в петък почти целия натрупан в предния ден ръст. Той загуби 0,72%  от стойността си до 15 531,75 пункта.

Предупреждение за приходите от продажби от страна на Nike, придружено от понижения в курсовете на Adidas и Puma, и все още крехкото положение на китайския гигант в сектора на недвижимите имоти Evergrande накараха инвеститорите да бъдат предпазливи. Освен това през септември индексът на бизнес климата на Ifo спадна за трети пореден месец и то с малко повече от очакваното от анализаторите.

От седмична гледна точка за германския бенчмарков индекс има умерен ръст. След като Dax спадна до най-ниското си ниво от четири месеца заради кризата с Evergrande в понеделник, той компенсира напълно тази загуба до четвъртък.

MDax – индексът на на средните стойности, загуби 0,57% в последния търговски ден от седмицата до 35 282,54 пункта.

Основният индекс на еврозоната EuroStoxx50 отчете понижение от 1,1 на сто до 4155 пункта. Общоевропейският Stoxx 600 приключи с понижение от 0,9%, като всички големи борси в Европа и повечето сектори са на отрицателна територия.

В Париж Cac 40 се понижи в петък с 0,95 на сто до 6638,46 пункта. Бритаският FTSE 100 отписа 0,38 на сто до 7051,48 пункта.

Инвеститорите са разкъсани между това да се надяват за спасяването на Evergrande в последния момент и да се притесняват, че правителството в Пекин „ще остави гиганта за недвижими имоти да се удари в стената“, пише анализаторът на Emden Research Тимо Емдън. „На фона на предстоящите общи избори в Германия и настъпващите тревоги за Evergrande инвеститорите предпочитат да играят на сигурно и да осребрят част от печалбите си“. 

В ексклузивно интервю за CNBC четвъртък президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че вярва, че прякото въздействие на китайската компания за недвижими имоти Evergrande над Европа ще бъде „ограничено“.

В петък в САЩ S&P 500 и Dow Jones Industrial Average са почти без промяна в петък, като завършват нестабилна седмица на Wall Street.

Криптовалутите също бяха във фокуса на инвеститорите в петък, като биткойнът и етерът отчитат резки спадове, след като централната банка на Китай обеща репресии за пазара и наложи нови мерки, ефективно забраняващи напълно криптопазара.

Германската софтуерна компания Teamviewer беше най-добре представената компания в Stoxx 600 в петък, като поскъпна с почти 5%. Банката Metzler препоръча на клиентите си да купуват книжата на софтуерния доставчик на решения за дистанционна поддръжка.

AstraZeneca също беше сред топ акциите на фона на новината, че фармацевтичният гигант е инвестирал в стартъпа зад експерименталната ваксина срещу Covid-19 на Imperial College London. Сделката урежда двете компании да работят заедно за разработване и продажба на лекарства въз основа на самоусилващата се технологична платформа на РНК. Акциите на AstraZeneca поскъпнаха с около 2%.

Парижкият летищен оператор ADP генерира ръст от близо 3% в акциите, докато авиокомпаниите Tui и IAG поскъпнаха с около 2%.

През следващите месеци както Великобритания, така и САЩ ще облекчат правилата за пътуване от епохата на пандемия за напълно ваксинирани хора от няколко държави, включително Франция.

В негативния край на индекса на сините чипове се озова британската фирма за доставка на храна Deliveroo с понижение от около 5%, след като загуби сделка с магазините на бензиностанции на Shell за сметка на конкурента си Uber Eats.

Акциите на BP поскъпнаха с почти 1%, след като петролният гигант заяви, че ще затвори някои от британските си бензиностанции поради недостиг на шофьори на камиони, който предизвиква проблеми в доставките.

Според представени нови бизнес данни и намалена годишна прогноза за продажбите от Nike, Adidas и новопопаднаките в DAX книжа на Puma загубиха съответно 2,5 и 3,1 %. Продължителните прекъсвания на веригата на доставки притесняват северноамериканците. Цената на акциите на Nike се понижава в САЩ с над 6,5%, след като компанията за спортни стоки понижи прогнозата си за продажбите, тъй като забавянията в производството и доставките възпират усилията ѝ да отговори на силното търсене на спортни обувки и облекло. Продажбите през текущото тримесечие може да намалеят, тъй като затварянията на заводите във Виетнам не позволяват на компанията да отговори на потребителското търсене. Това означава, че годишният растеж ще бъде между 4 и 6%, а не двуцифрен, каквато бе по-ранната цел на Nike.

Що се отнася до акциите на производителите на автомобили, тези на Daimler поскъпнаха с 1,7 %. Базираната в Щутгарт компания се присъединява към алианса за акумулаторните клетки (ACC) на големите корпорации Stellantis и Totalenergies за доставка на батерии за своите електрически автомобили.

Книжата от фармацевтичния и медицинския сектор, от друга страна, поевтиняха. В Dax Sartorius бе сред най-големият губещ с минус 5,9%. В MDax Carl Zeiss Meditec, Evotec и Gerresheimer загубиха съответно 4,6, 3,2 и 2,7%. Eckert & Ziegler зае последното място в SDax за компаниите с малка капитализация с понижение от 7,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още