IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският план за европейските банки среща италианска съпротива

Италия остава против налагането на по-строги правила върху притежавания от банките суверенен дълг, заяви фиансовият министър Роберто Гуалтиери

08:48 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард и Олаф Шолц по време на вчерашната среща на еврогрупата. <em>Снимка: Getty</em></p>

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард и Олаф Шолц по време на вчерашната среща на еврогрупата. Снимка: Getty

Планът на германския финансов министър Олаф Шолц за преодоляване на патовото положение по отношение на европейската банкова интеграция получи хладен прием в Рим, където бе отхвърлен един от ключовите стълбове на германската идея.

Италия остава против налагането на по-строги правила върху притежавания от банките суверенен дълг, заяви пред репортери италианският финансов министър Роберто Гуалтиери преди срещата на финансовите министри от еврозоната. „Не смятаме, че това е условие, което е подходящо за завършването на банковия съюз“, заяви той, имайки предвид 7-годишната инициатива на ЕС за сближаване на европейските банки.

В сряда Олаф Шоллц представи пан за придвижването напред на проекта, поставайки едни срещу други фискално консервативните северноевропейски страни и техните съседи на юг, малките членки на еврозоната срещу по-големите. Германия винаги е била водещ противник на един от липсващите елементи на проекта за банкова интеграция, а именно каквато и да е било форма на съвместно гарантиране на депозити.

Съгласно плана на Шолц, който обаче не бе консултиран с останалата част от кабинета на канцлера Ангела Меркел, Германия ще е готова да предостави повече сътрудничество по отношение на гарантирането на депозитите. Предложението дойде със списък от искания, целящи да намалят риска в европейския банков сектор, но доказали се като особено поляризиращи в миналото. Тук влиза и предложението за налагане на ограничения относно колко дълг на дадена държава банките могат да притежават, без допълнителни гаранции.

Коментарите на Гуалтиери подчертават позицията, която Шолц трябва да преодолее, за да може да се даде нов старт на дискусиите. Страни с висок държавен дълг, като Италия и Испания, традиционно са против ограничаване на банковите покупки на суверенен дълг, тъй като това би попречило на надеждните купувачи на техни държавни облигации.

Въпреки противоречията предложенията на Шолц получиха като цяло добър прием. След срещата на финансовите министри от еврозоната председателят на групата Марио Сентено заяви, че налице е „ново настроение“, въпреки че дискусията по темета остава трудна. „Надявам се, че следващия месец ще можем да договорим пътна карта за начало на политическите преговори по тези изключително важни въпроси“, каза той.

Европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси дори определи инициативата на Шолц като „пробив“ и посочи, че „можем да бъдем по-оптимистично настроени след тази среща от когато и да е било преди“.

Сближаването на банковия пазар в ЕС може да постави основите за междудържавни банкови сливания, което от своя страна ще помогне на кредиторите в региона за станат по-печеливши.

Представители на страните от еврозоната се очаква да проведат още разговори през идните седмици преди следващата среща на еврогрупата през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още