IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър Шолц: Кандидат за канцлер на социалдемократите

Очаквам с нетърпение голяма, честна и успешна предизборна кампания в силен екип, коментира самият номиниран

14:12 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Олаф Шолц. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската социалдемократическа партия (СПД) вече има кандидат за канцлер -  вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц трябва да ръководи социалдемократите като главен кандидат за канцлер по време на федералните избори през есента на 2021 г. по предложение на партийните ръководители.



„Германия се нуждае от канцлер, който е решителен и опитен. Смел дори в кризи, способен да я преодолее мощно. С уважение към всеки човек. И с ясна визия за добро и справедливо бъдеще за всички. Убедени сме: Олаф Шолц може да го направи“, се казва в изявление на партийното ръководство. "Ето защо предложихме днес на Президиума и на партийния Борд той да бъде нашият кандидат за канцлер”.

Президиумът на СПД единодушно е гласувал за Шолц на заседанието си в понеделник сутринта. Съветът на директорите също е гласувал за Шолц. Самият той коментира номинацията си с думите: "Очаквам с нетърпение голяма, честна и успешна предизборна кампания в силен екип”.

Шолц получава голяма подкрепа в партията. „Номинацията на Олаф Шолц е добро решение в подходящия момент. Сигурен съм, че той ще сформира добър екип около себе си“, заяви пред Handelsblatt бившият канцлер Герхард Шрьодер, който беше федерален канцлер от 1998 до 2005 г.

СПД всъщност искаше да представи своя кандидат за канцлер в края на лятото. Фактът, че номинацията вече е факт, е изненадващ. От партийните кръгове поясняват, че номинацията в този ранен момент е била планирана от известно време - според информация на Handelsblatt това е станало в началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още