IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър отваря пътя към фискалните стимули

Олаф Шолц иска временно да прекрати действието на конституционния механизъм, който ограничава нивата на дълг

21:45 | 26.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският финансов министър Олаф Шолц обмисля ход, който може да отвори път за въвеждането на ограничени фискални стимули в най-голямата икономика в Европа.

Шолц иска временно да прекрати действието на конституционния механизъм, който ограничава нивата на дълг, за да може да окаже помощ на по-силно задлъжнелите региони в страната. Това съобщават държавни представители пред Bloomberg.

Инициативата, която по всяка вероятност ще бъде посрещната от силна политическа опозиция, ще пренасочи заемите от общините към федералното правителство, давайки им повече бюджетно пространство за инвестиране на местно ниво. Според неофициални изчисления разходите от мярката ще струват около 20 млрд. евро.

„Ще очакваме разгорещени дискусии за нивото и разпределението на подкрепата“, посочва Криситан Шулц, икономист на Citigroup Inc. „Няма гаранции, че планът ще даде плодове“, допълва той.

Новината беше посрещната радушно от управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард, която призовава Германия да разхлаби паричната си политика на фона на промишлена рецесия и заплахата от коронавирусната епидемия. Премахването на мярката дава възможност за евентуално разчистване на пътя пред това правителството да увеличи собствените си разходи отвъд планиран вече пакет от мерки.

Междувременно високопоставен депутат от партията на Онгела меркел Християнемократически съюз (ХДС) разкритикува хода, намеквайки за опозицията, която той би могъл да срещне. Традиционно ХДС е против подобни планове, а промяна в спирачката на дълга, която е гарантирана в конституцията, ще изисква трудното за постигане мнозинство от две трети в парламента.

Отмяната по всяка вероятност ще е по-популярна сред социалдемократите на Шолц, които са в управляващата коалиция с консерваторите на Меркл.

Говорител на германското финансово министерство отказа да коментира, но потвърди, че Шолц работи върху планове, които да представи през първата половина на годината.

Но дори и инициативата да се окаже успешна политически, не е ясно колко – ако изобщо има, стимули ще последват. Реалните увеличения на разходите са в ръцете на общините, които в Германия са 10 000.

По-рано в сряда Европейската комисия предупреди Германия, че сподавените публични инвестиции излагат страната на нарастващ риск, който може да натежи и върху еврозоната. ЕК призова Берлин да направи повече, за да коригира разликата между това колко харчи и колко инвестира.

Новата доза рискове също може да се отразят върху настроенията в Берлин. Епидемията от коронавирус помрачи прогнозите за икономиката, като според някои растежът в региона ще бъде засегнат, въпреки че все още не може да се изчисли до каква степен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още