IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Dax има 31 вместо 30 компонента днес*

Във фокуса на инвеститорите е новото постъпление във водещия германски индекс Siemens Energy

15:01 | 28.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg

С необичаен състав водещият германски борсов индекс Dax стартира новата борсова сесия: “първата германска борсова лига” не включва 30 акции, както обикновено, а 31, след като Siemens Energy се отдели от компанията майка и се осмелява да стане публична компания.

Борсовият оператор е осъществявал разширяване до 31 акции за един ден и при други отделяния на компании от Dax.

Ако очакванията на анализаторите за пазарна капитализация от над 20 милиарда евро все още трябва да бъдат изпълнени в дългосрочен план, Siemens Energy също може да бъде кандидат за влизане в Dax през 2021 година. 



Инвеститорите се фокусират върху IPO-то този понеделник.  Емисионната цена на Siemens Energy е 22,10 евро, но курсът рязко се колебаеше през първите няколко минути на търговия и временно падна под 20 евро. Предварително се очакваха курсове в рамките на 24 или дори 30 евро.

Като цяло днес Dax излезе от зоната на загубите в началото на новата търговска седмица - и по този начин последва американските борси, които приключиха примирително миналата седмица.

Водещият германски индекс е нараснал с почти 2,6% до ниво от 12 790,72 пункта към 14:30 българско време. 

В петък Dax приключи сесията със спад от 0,29%. Като цяло последната седмица на фондовия пазар беше всичко друго, но не и добра: на седмична база индексът загуби 4,9% и бе най-лошата седмица от средата на юни.


В допълнение към опасенията за предстоящите президентски избори в САЩ и неяснотата около развода на Обединеното кралство и ЕС, причинената от коронавируса криза остава водещият източник на опасения на финансовите пазари. Нарастващият брой инфекции и възможните ограничения в обществения живот заплашват икономическото възстановяване.

Негативното настроение се отразява и в данните за продажбите в промишлеността, строителството, търговията на дребно и доставчиците на услуги. За първи път след три поредни увеличения секторите отново са генерирали по-ниски приходи. Оборотът в търговията с спаднал сезонно и календарно коригирано с 1,3% в сравнение с предходния месец.

*Актуално към 14:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още