IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският бизнес иска от кандидатите за наследник на Меркел ясен план за растеж

Повече инвестиции и по-малко бюрокрация, за това призова главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг

12:29 | 25.09.21 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг. Снимка: Bloomberg L.P.

Редица изпълнителни директори призоваха следващото правителство на Германия да представи ясен план за поддържане на конкурентоспособността на най-голямата европейска икономика, докато канцлерът Ангела Меркел планира да се оттегли след 16 години начело на страната. 

„Това, което на всички ни липсва малко по време на цялата предизборна кампания, е ясно очертаване на европейската и германската програма за растеж за 2030 г.“, заяви главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг пред Bloomberg.

Джо Кайзер, председател на Siemens Energy AG, изрази подобни опасения, призовавайки за изготвяне на „цялостен план“ за десетилетието, докато главният изпълнителен директор на SAP SE Кристиан Клайн заяви, че е необходимо следващото правителство да създаде министерство за дигитализация, за да ускори налагането на новите технологии в страната.

Оттеглянето на Ангела Меркел оставя вакуум във властта. Ден преди изборите нейният Християндемократически съюз (ХДС) изостава леко в анкетите от социалдемократите, като фрагментираната лоялност сред избирателите означава, че най-вероятно ще се необходими три партии за осигуряване на мнозинство в германския парламент.

германия германия

Финансовият министър Олаф Шолц, представител Германската социалдемократическа партия (ГСДП), понастоящем е най-предпочитаният кандидат за канцлер, но надпреварата за поста остава без ясен изход, като съставът на правителството ще зависи от коалиционните дискусии, което вероятно ще отнемат месеци.

Несигурността пред създаването на ново правителство представлява предизвикателство за корпоративните лидери. Ключовите индустрии на Германия, от инженеринга до финансови услуги, са изправени пред фундаментални технологични промени, за да направят икономиката по-чиста и модерна, като евентуален провал рискува те да изостанат от своите чуждестранни конкуренти.

Пандемията от Covid-19 помрачи бизнеса в страната, която сега изостава в цифровизацията, а огромните забавяния, засягащи инфраструктурните ѝ проекти, предизвикаха безпокойство за нейната конкурентоспособност.

Клайн от SAP призова за реализиране на 5G мрежата, както и за повече стимули за стартиране на бизнес, научноизследователска и развойна дейност.

„Трябва да инвестираме“, но за да направим разходите по-ефективни, правителството трябва да се фокусира върху рационализацията“, изтъква от своя страна Зевинг. „В Германия имаме твърде много бюрокрация. Нуждаем се от по-бързи и по-решителни действия, особено от страна на държавните власти", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още