IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската соларна индустрия отчита рекордни нива на производство на енергия

Икономическото затъмнение изчисти небето над най-силната европейска икономика, като в същото време продължава да свива рентабилността на въглищните централи

08:31 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германската соларна индустрия е произвела рекордни количества електроенергия, подсилвайки пазарните сили, които вече свиват рентабилността на въглищните централи в страната, пише Bloomberg.

Чистото небе над централна Европа помогна на соларните паркове да произведат 32 227 мегавата енергия в понеделник (20 април), като надминаха предишния рекорд на 23 март. Очаква се тези рекордни стойности да се запазят през тази седмица, според германската федерална служба за метеорологични условия.

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) продължават да отнемат от пазарния дял на въглищата, горивото, на което се основава икономическата мощ на Германия и нейната промишленост. Правителството прогнозира, че зелената енергия ще съставлява около 80% от националния енергиен микс до 2038 г. в сравнение с малко над 40% през 2019 г.

Правителството се споразумя с операторите на въглищни централи, ръководени от RWE AG и LEAG, постепенно да затворят съоръженията до 2038 г. Някои от тези електроцентрали могат да прекратят своята дейност и по-рано от очакваното, тъй като соларната енергия продължава да поевтинява, а цените на квотите за емисии на въглероден диоксид се покачват допълнително.

Слънчевото време означава, че соларната енергия е генерирала около 40% от енергията на Германия в понеделник, в сравнение с 22-та процента електроенергия, произведена от въглища и ядрена енергия, сочат данни на Agora Energiewende. Соларната енергия, вятърните мощности и другите ВЕИ представляват 78% от производството на електроенергията в Германия.

"Всяка година се добавя все повече инсталирана слънчева енергия, така че рекордът бива надминат почти всяка пролет", посочва анализаторът на BloombergNEF Джени Чейз, като добавя, че по-малкото полети и по-ниските нива на замърсяване на въздуха поради блокирането, свързано с коронавируса, са повишили доставките на слънчева енергия.

Националните блокади заради коронавируса ускоряват пазарните тенденции, които притискат и без това обречените въглищни мощности. По-слабата активност намали търсенето на електроенергия точно когато пролетното слънчево и ветровито време увеличава производството от ВЕИ, които се ползват с приоритет пред изкопаемите горива при подаване на електроенергия към мрежата.

Това доведе до повече на брой часове, при които цените на електроенергията се намират на отрицателни нива, когато потребителите по същество плащат, за да премахнат излишната мощност от мрежата. Явлението обикновено се наблюдава, когато празниците или почивните дни съвпадат със слънчево или ветровито време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още