IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия се превърна в песимист

Войната разкри „ахилесовата пета" на страната като индустриална сила: сигурността на доставките на енергоизточници, суровини и основни технологии

08:46 | 22.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската промишленост, в която работят милиони служители, драстично понижи икономическата си прогноза за тази година. Очаква се икономическото производство в Германия да нарасне само с около 1,5%, при условие че няма замразяване на доставките на газ и дълбока икономическа криза. Това съобщи Федерацията на германската индустрия (BDI) по повод „Деня на индустрията".

В началото на годината, преди началото на руската агресивна война срещу Украйна, индустрията все още предполагаше ръст от около 3,5% за 2022 г. Институтът за икономически изследвания „Лайбниц" в Хале (IWH) също понижи прогнозата си за икономическия растеж за тази година до 1,5%. В средата на март институтът все още прогнозираше растеж от 3,1%, припомня N-TV. 

„Промишлеността се бори с двойната криза на руското нахлуване в Украйна и последиците от пандемията", заяви президентът на BDI Зигфрид Русвурм. „Приемането на огромни зависимости като награда за ценови предимства и икономии от мащаба от днешна гледна точка беше също толкова погрешно, колкото и отказът на страната ни от собствените ѝ достатъчни инвестиции в отбранителните ѝ способности", каза Русвурм. „Спестихме от пожарната, защото смятахме, че рискът от пожар е незначителен. Сега горим като факла“. 

Германия все още е зависима от руския газ и други суровини. Русия прекрати доставките на газ по газопровода „Северен поток" в Балтийско море. Според Русвурм войната е разкрила „ахилесовата пета" на Германия като индустриална страна: сигурността на доставките на енергоизточници, суровини и основни технологии.

Русвурм очаква възстановяване на икономиката към нивото отпреди пандемията най-рано до края на годината. Предпоставка за това обаче е руският газ да продължи да достига до Западна Европа. „Прекъсването ще има катастрофални последици за производствената индустрия и неизбежно ще доведе до рецесия на икономиката ни“. Вярно е, че поръчките на компаниите са рекордно високи, но въпреки това, поради затруднения в доставките, в някои случаи производството ще бъде сериозно засегнато. Несигурните икономически перспективи и повишената несигурност, дължаща се на войната, също забавят инвестиционната активност на компаниите.

BDI също така преразгледа в посока надолу прогнозите за износа. През 2022 г. се очаква ръст от 2,5%; през януари асоциацията все още предвиждаше плюс от 4,5%.

И IWH посочи продължаващите затруднения в предлагането и високата инфлация, които оказват влияние върху икономиката. Институтът очаква БВП да намалее леко през второто тримесечие. Според него шансовете за „силно възстановяване" ще бъдат „значително намалени" от войната и свързаното с нея повишаване на цените, както и от прекъсването на веригите за доставки. Износът вероятно също ще „отслабне" през тази година. За Източна Германия институтът дори очаква ръст от само един процент през тази година.

Русвурм приветства плановете на министъра на икономиката Роберт Хабек за намаляване на потреблението на газ в промишлеността. Освен това за производството на електроенергия ще се използват повече въглища. Газът е необходим като „мост", но този мост ще се оскъпи. Надеждата е, че той ще се ползва за по-кратко време. Възобновяемите енергийни източници ще трябва да се развиват по-бързо, а спирачките за ползването им ще трябва да се премахнат, казва Русвурм. Председателят на BDI се изказа против евентуални законови задължения за намаляване на потреблението на газ от страна на домакинствата и заяви, че смята за разумни предложените премии за потребителите за пестене на гориво.

Русвурм е скептичен по отношение на исканията, например от страна на ХДС/ХСС, за удължаване на срока на експлоатация на трите оставащи атомни електроцентрали в Германия след края на годината. Самите оператори са опровергали тази възможност, припомня той. От друга страна било трудно да се иска от други страни да увеличат производството на газ, но да се изключи това в самата Германия. Междувремено либералите предложиха да се преразгледа забраната за добив на природен газ в Германия чрез т.нар. фракинг. При този процес газът или нефтът се извличат от скални пластове с помощта на налягане и химикали, което крие рискове за околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Да, няма да звънне на тpoла копейник с 2 грама мозък :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Германската индустрия да не се отчайва, ми да звънне тука на наще Зелков и Соларков, които ще им разяснят как с няколко панела и една перка ще станат независими от руския енергиен и суровинен внос :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още