IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия вероятно ще поеме още дълг заради очакваните по-ниски данъчни приходи

Въпреки че пандемията още не е приключила, най-лошото вече е преминало, смята финансовият министър Олаф Шолц

19:01 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство очаква приходите от данъци за периода 2020-2024 г. да бъдат с 19,1 млрд. евро по-ниски от прогнозираното, тъй като пандемията от коронавирус продължава своето негативно действие върху публичните финанси, съобщава Ройтерс, цитирайки финансовото министерство на най-силната европейска икономика. 

За всички нива на държавната администрация, включително и за властите на съответните германски провинции, дупката в данъчните приходи се увеличава до 29,6 млрд. евро.

Представяйки прогнозите за данъчните приходи, финансовият министър Олаф Шолц увери избирателите и инвеститорите, че цифрите няма да променят неговата решимост да помогне на страната да се възстанови възможно най-бързо от пандемията, след като икономиката ѝ претърпя най-дълбоката рецесия заради блокировките и социалното дистанциране, които удариха търсенето и веригите на доставка.

„Федералното правителство прави всичко възможно, така че Германия да излезе (от кризата) в добро състояние и жизнена“, изтъкна Шолц. Той добави, че пандемията все още не е приключила, но има признаци, че икономиката може да е оставила най-лошото зад себе си.

В понеделник Шолц заяви пред Ройтерс, че работи по бюджета за следващата година, в който правителството ще поеме значително повече дълг. Това ще изисква от парламента да премахне ограниченията за дълга през 2021 г. за втори път за две години.

Очакванията на правителството са, че икономиката на страната ще се свие с по-малките от очакваното 5,8% през тази година. И макар това да остава една от най-тежките рецесии за Германия от края на Втората световна война, свиването е по-малко от прогнозираните през април 6,3%.

Парламентарните групи на Меркел и Шолц по-рано заявиха, че от 2022 г. биха искали да бъде възстановено ограничението на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още