IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия удължава противоепидемичните мерки до средата на февруари

Страната въвежда задължително носене на медицински маски на обществени места

15:52 | 19.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Бундестага в Берлин. <em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Сградата на Бундестага в Берлин. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Канцлерът на Германия Ангела Меркел планира да удължи мерките за блокадите до 15 февруари и допълнително да затегне мерките. Това става ясно от проекторезолюцията на канцлерството за видеоконференцията с министър-председателите на провинциите този следобед, пише Handelsblatt

След консултация с научни експерти предишната вечер  канцлерството е стигнало до извода, че предишните ограничения засега показват ефект. Броят на новите заразени намалява, както и броят на пациентите в интензивни отделения за Covid-19. Но потенциалната опасност от вирусни мутации, които се считат за по-заразни, налага нови предпазни мерки.

„Следващите няколко седмици в пандемията ще бъдат решаващи“, апелира канцеларството към населението в проекта. Броят на заразените ще трябва да спадне трайно под 50 нови случая на 100 000 жители за последните седем дни. Понастоящем тази седемдневна честота е около 130 случая за цялата страна.

Правилата за контакт остават в сила: разрешени са само частни събирания във вашето домакинство с максимум още един човек извън домакинството. Федералното правителство обаче препоръчва тези срещи да бъдат ограничени до ясно дефинирана група хора - един вид социален балон.

Радиусът на придвижване вече не трябва да бъде ограничен до 15 километра около мястото на пребиваване в горещите точки. Досега в райони със седемдневна честота от повече от 200 нови заразени гражданите имат право да се движат извън този радиус само с основателна причина. Понастоящем властите искат да ограничат свободата на движение в провинции и области, които не могат предвидимо да паднат под 50 случая на 100 000 жители до средата на февруари. Предвижда се също така федералните провинции да предприемат допълнителни регионални мерки, като например ограничения за излизане.

Училищата трябва да останат затворени до 15 февруари. „Осигурена е спешна подкрепа и се предлага дистанционно обучение“, се казва в документа. Дори в детските заведения се предвижда осигуряване само на спешна подкрепа при извънредни ситуации.

Няма задължение да се работи само от вкъщи. Федералното министерство на труда и социалните въпроси обаче трябва да издаде наредба, според която компаниите трябва да позволят на своите служители да работят отдалечено, където е възможно.  Компаниите също трябва да предлагат гъвкаво работно време, така че по-малко хора да използват обществен транспорт едновременно.

Целта на властите по отношение на местния транспорт е най-много една трета от иначе възможните пътници да имат право да са в един автобус или влак. Асоциацията на германските транспортни компании (VDV) предупреди малко по-рано срещу по-нататъшно ограничаване на местния транспорт.

„Рискът от зарази, особено при сегашното ниско използване на обществения транспорт, не съществува по пътя за работа или друга дестинация, а на самата дестинация“, пише президентът Инго Вортман до канцлера Меркел. Вече „почти няма трафик в свободното време“, продължи той. Повечето хора, които ползват транспорта, са в „системно значими професии“, като например търговци или полицаи. Освен това има семейства, при които не всеки може да си позволи кола и които са „силно зависими от обществения транспорт“.

Задължително в обществени места става носенето на медицинска маска. Хирургическите маски и тези от типа FFP2 имат по-висок защитен ефект от ежедневните маски, става ясно от проектодокумента. Германското общество за болнична хигиена обаче се съмнява дали тази мярка има смисъл. То вече беше изразило критиките си през миналата седмица, когато правителството на Бавария реши да направи този тип маска задължителна. Такива маски трябвало да се носят само от обучен персонал в клиники и то само след предварителен професионален медицински преглед поради повишеното съпротивление за дишането и произтичащите рискове. „В препоръките на Федералния институт за безопасност и здраве при работа за използването на защитни маски във връзка със Sars-CoV-2 маските FFP2 не се препоръчват за частна употреба“, предупреждава организацията. Здравите хора също трябва да носят маската за максимум 75 минути. След това е необходима 30-минутна почивка, поясняват от там.

Службите в църкви, синагоги и джамии, както и срещи на други религиозни общности трябва да бъдат разрешени само ако се поддържа минимално разстояние от 1,5 метра. Изискването за маска трябва да се прилага и там, а пеенето трябва да бъде забранено. Службите с участие на повече от десет участници също така трябва да бъдат регистрирани в службата за обществен ред два работни дни предварително.

Предпазните мерки в домовете за възрастни хора и старчески домове трябва да бъдат разширени. Предвижда се персоналът да носи защитна маска FFP2, когато влезе в контакт с обитателите. За пореден път канцлерството посочва изрично задължението да се използват бързи тестове за проверка на персонала и настанените - няколко пъти седмично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
От това може да измислят да не е проблем да завършиш училище онлайн т.е. българско от Германия и да признават образованието и да нямат проблеми децата и младежите в бъдеще. Така хем няма да се налага да се ходи на неделно българско училище хем ще са родителите ти там като не са успяли да се реализират в България.Всичко останало с мерките разбира се е пълна глупост както и цялата т.нар. "пандемия" без някаква съществена разлика нито в заболеваемостта нито в послдствията от по-дебел грип. Дори заразността му е слаба, че от 5 членно семейство боледува по един...смешна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
идиотия без граници .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още